Γαλλία: Τεθωρακισμένα βγάζει στους δρόμους η κυβέρνηση Μακρόν

Την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων, ανακοίνωσε σήμερα, η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, κλιμακώνοντας την καταστολή σε βάρος των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικών.

Το γραφείο της πρωθυπουργού ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι θα αναπτυχθούν «πρόσθετες κινητές δυνάμεις», προσθέτοντας ότι «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας (…) που ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή» θα ακυρωθούν.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μέρος των μέτρων που πήρε η διυπουργική επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών υπό την ηγεσία του προέδρου Μακρόν , ο οποίος επέστρεψε εκτάκτως από τις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής ο Μακρόν κυνικά εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «ταχεία και ανάλογη» αντίδραση της αστυνομίας απέναντι στις διαδηλώσεις. Έκανε λόγο για «εργαλειοποίηση του θανάτου του εφήβου» και καταδίκασε την «ωμή και αδικαιολόγητη βία που δεν έχει καμία νομιμότητα», όπως ισχυρίστηκε, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την πολιτική βίας και καταστολής που εφαρμόζει αλλά και την εν ψυχρώ δολοφονία του νεαρού από τις αστυνομικές δυνάμεις. 

Σε μια προσπάθεια ν’ αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την καταστολή και βία, ο Μακρόν έριξε το μπαλάκι στις οικογένειες, καλώντας τους γονείς «ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους» και «να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι» καθώς «η πολιτεία δεν έχει σκοπό να τους υποκαταστήσει», όπως χαρακτηριστικά είπε.   

Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε επίσης σήμερα από τους νομάρχες, τους περιφερειάρχες, δημόσιες συγκοινωνίες λεωφορεία και τραμ να σταματήσουν τα δρομολόγια σε όλη τη Γαλλία από τις 21:00, τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...