Γαλλία: Τη σύλληψη 10 πρώην μελών των «Ερυθρών Ταξιαρχιών» αποφάσισε ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν
Πηγή: EUROKINISSI

Τη σύλληψη 10 πρώην μέλη των «Ερυθρών Ταξιαρχιών» που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στη Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Και οι 10 είχαν καταδικαστεί στην Ιταλία για τρομοκρατικές ενέργειες τις δεκαετίες ‘΄70 και ΄‘80. Επτά έχουν τεθεί υπό κράτηση και άλλοι τρεις καταζητούνται.

Η απόφαση να προσαχθούν στη δικαιοσύνη αυτοί οι 10, “έπειτα από αιτήματα της Ιταλίας που αφορούν 200 άτομα”, “ελήφθη από τον Μακρόν. Η κατάρτιση αυτού του καταλόγου με 10 ονόματα αποτελεί καρπό διμερούς προπαρασκευαστικής δουλειάς, πολλών μηνών.

Ο πρόεδρος επιθυμεί να διευθετήσει το θέμα, όπως ζητά η Ιταλία εδώ και χρόνια”, πρόσθεσε το Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Ιταλός υφυπουργός Εσωτερικών Κάρλο Σιμπίλια χαιρέτισε στο Twitter “ένα «ιστορικό αποτέλεσμα»”.

Η έκδοση πρώην μελών των «Ερυθρών Ταξιαρχιών» που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στη Γαλλία, αποτελεί αίτημα της Ιταλίας εδώ και χρόνια, στο οποίο η Γαλλία δεν είχε υποχωρήσει παρά εν μέρει. Από το 1982 το Παρίσι έχει υπογράψει δύο εντάλματα έκδοσης υπό την προεδρία του Ζακ Σιράκ: αυτό του Πάολο Περσιτσέτι το 1995, που εκδόθηκε στην Ιταλία το 2002, και αυτό του Τσεζάρε Μπατίστι το 2004, ο οποίος ζούσε στη Γαλλία από το 1990. Το 2004 κατέφυγε στο εξωτερικό και τελικά συνελήφθη στη Βολιβία το 2019.

“Το 2008 ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί αποφάσισε να μην εκδώσει την Μαρίνα Πετρέλα, η οποία έχει καταδικαστεί σε ισόβια στην Ιταλία, λόγω της κατάστασης της υγείας της. Η Πετρέλα είναι μία από αυτούς που συνελήφθησαν σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία.

Οι άλλοι συλληφθέντες είναι ο Τζόρτζιο Πιετροστέφανι, ο Ναρτσίζο Μανέντι, η Ρομπέρτα Καπέλι, ο Έντσο Καλβίτι, ο Τζοβάνι Αλιμόντι και ο Σέρτζιο Τορνάγκι. Οι τρεις που καταζητούνται ακόμη είναι οι Μαουρίτσιο Ντι Μάρτσιο, Λουίτζι Μπεργκαμίν και Ραφαέλε Βεντούρα.

Η Ιταλίδα υπουργός Δικαιοσύνης Μάρτα Καρτάμπια είχε αποστείλει επισήμως στις 8 Απριλίου στον Γάλλο ομόλογό της Ερίκ Ντιπόν- Μορετί “το έκτακτο αίτημα των ιταλικών αρχών να μην μείνουν ατιμώρητες οι επιθέσεις των «Ερυθρών Ταξιαρχιών»”. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, τα εγκλήματα κάποιων μελών της οργάνωσης κινδυνεύουν να παραγραφούν.

Όπως ανέφεραν πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ο οποίος του τόνισε τη σημασία της υπόθεσης για τη Ρώμη.

Για την έκδοση των 10 στην Ιταλία θα αποφασίσουν τα γαλλικά δικαστήρια. Δικαστήριο του Παρισιού θαα αποφασιστεί αν θα παραμείνουν υπό κράτηση ή θα αφεθούν ελεύθεροι υπό όρους μέχρι να εξεταστεί το ένταλμα για την έκδοσή τους, όπως έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

“ Η Ιρέν Τερέλ δικηγόρος πέντε από τους συλληφθέντες δήλωσε ότι πρόκειται για μια ανείπωτη προδοσία από τη Γαλλία. “Από τη δεκαετία του 1980 οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται υπό την προστασία της Γαλλίας, ξανάφτιαξαν τη ζωή τους εδώ πριν από 30 χρόνια και εγκαταστάθηκαν υπό τα βλέμματα όλων με τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους (……) και τα ξημερώματα ήρθαν να τους αναζητήσουν, 40 χρόνια μετά τα γεγονότα; Είναι ανείπωτο και απαράδεκτο νομικά”, πρόσθεσε.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...