Γαλλία: Το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» και η συνοδεία του εγκατέλειψαν την Κύπρο για να προσαρμοστούν «στη νέα κατάσταση»

Το αεροπλανοφόρο «CHARLES DE GAULLE» (EUROKINISSI)

Η υπουργός ’Αμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί ανακοίνωσε χθες βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV, ότι «το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» και η συνοδεία του εγκατέλειψαν την Κύπρο», προκειμένου να προσαρμοστούν «στη νέα κατάσταση», μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ήδη σε αυτήν τη νέα κατάσταση έχει προσαρμοστεί το αμερικάνικό αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman» που πλέει στο Βόρειο Αιγαίο και τα αεροπλάνα του επιχειρούν έως τα σύνορα Ρουμανίας – Ουκρανίας και στη Μαύρη Θάλασσα.

Τα αεροπλάνα του θα πετάξουν βόρεια προς το έδαφος της Ρουμανίας, όπου θα έχουν την ικανότητα να παρατηρούν και να αποτρέπουν, ανέφερε η υπουργός, τονίζοντας, ότι «η αποστολή είναι αυστηρά αποτρεπτική» και ότι η Γαλλία «δεν έχει πολεμικές προθέσεις». Yπενθύμισε, ότι η Γαλλία είχε πραγματοποιήσει «αεροπορικές αποστολές από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία», αναφέροντας: «Από τις 24 Φεβρουαρίου, στείλαμε μαχητικά αεροσκάφη και τα ανεφοδιαστικά τους από τη Γαλλία, για να εκτελέσουν αυτές τις αποστολές προστασίας, προς όφελος των κρατών της Βαλτικής και της Πολωνίας».

Να σημειωθεί ότι ήδη έχει αναπτυχθεί στη Ρουμανία στοιχεία της «Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ» (NATO Response Force – NRF) και συγκεκριμένα δυνάμεις της γαλλικής 27ης ορεινής ταξιαρχίας πεζικού (27nd Mountain Infantry Bde) υπό το Ταχείας Αντίδρασης Σώμα Στρατού της Γαλλίας στη Λιλ (Rapid Reaction Corps France (RRC FRA).

Η Γαλλίδα υπουργός ανακοίνωσε τη μετάβαση της την Κυριακή στη Ρουμανία, για να επισκεφτεί τους εκεί Γάλλους στρατιώτες, δηλώνοντας: «Τους αναπτύξαμε, γιατί οφείλουμε βοήθεια και αλληλεγγύη σε χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ανήκουν στην Ατλαντική Συμμαχία και που βρίσκονται πιο κοντά σε αυτή τη σύγκρουση. Θέλουμε να στείλουμε ένα αποτρεπτικό μήνυμα απέναντι στη Ρωσία, ώστε να μην κάνει άλλο ένα βήμα και να μην βάλει στο κεφάλι της να περάσει αυτό το όριο, που συνιστά η Ατλαντική Συμμαχία. Είμαστε χώρες δεσμευμένες από ένα σύμφωνο αλληλεγγύης και η Ρωσία γνωρίζει, ότι εάν κάποιος από εμάς δεχόταν επίθεση, τότε θα ανταπέδιδε ολόκληρη η Συμμαχία».

«Η Γαλλία θέλει να δώσει σήμα στη Ρωσία, ότι προστατεύουμε τους εαυτούς μας και ότι θα αμυνθούμε αν μας επιτεθούν. Στέλνουμε επίσης ένα μήνυμα στους εταίρους μας, τους συμμάχους μας, στους οποίους οφείλουμε αλληλεγγύη και βοήθεια. Αυτό θα κάνει η Γαλλία στέλνοντας, όπως κάνει αυτή τη στιγμή, 500 στρατιώτες στη Ρουμανία», πρόσθεσε η Παρλί, αναφέροντας επίσης, ότι η Γαλλία είχε «πραγματοποιήσει αρκετές παραδόσεις όπλων, από την αρχή αυτής της εβδομάδας, στους Ουκρανούς», αρνούμενη, όπως σημειώνεται, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται, ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο είχε αναχωρήσει στις αρχές Φεβρουαρίου για τη Μεσόγειο, όπου θα βρίσκεται μέχρι μέχρι τις 22/4, συνοδευόμενα από στολίσκο πλοίων. Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι «η αεροναυτική δύναμη θα συμμετάσχει στην επιχείρηση “Chammal” (σ.σ. γαλλική στρατιωτική επιχείρηση σε Ιράκ και Συρία), στο γαλλικό σκέλος της επιχείρησης “Inherent Resolve” και θα συνεισφέρει στη μάχη κατά της ανασυγκρότησης του “Ισλαμικού Κράτους” στη Μέση Ανατολή (…) Θα ενισχύσει τις επιχειρησιακές δεσμεύσεις της Γαλλίας στο πλαίσιο της ΕΕ (“EUNAVFOR MED Irini”), του ΝΑΤΟ».

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...