Γαλλία – Βρετανία: «Δεν θα ενδώσουμε» στη διαμάχη με το Λονδίνο για την αλιεία διαβεβαιώνει ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τη Βρετανία σήμερα ότι παίζει με τα νεύρα της χώρας του στη διαμάχη για τα αλιευτικά δικαιώματα στη μετά το Brexit εποχή, ενώ τόνισε ότι η Γαλλία «δεν θα ενδώσει».

Ο ίδιος επανέλαβε την κριτική σε βάρος της Βρετανίας για τη διαμάχη, η οποία έχει πλήξει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αφότου η Γαλλία γνωστοποίησε πως περιμένει ακόμη επιπλέον 150 άδειες να εκδοθούν σε γαλλικά αλιευτικά προκειμένου να ψαρεύουν στα βρετανικά ύδατα.

«Δεν έχουμε πάρει ό,τι θέλουμε. Παίζουν με τα νεύρα μας», είπε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Ολνουά-Εμερί στη βόρεια Γαλλία. «Δεν θα ενδώσουμε», τόνισε.

Στο επίκεντρο της διαμάχης είναι η αλιεία, ένα θέμα που απασχόλησε για χρόνια τις συνομιλίες για το Brexit όχι λόγω της οικονομικής σημασίας του, αλλά λόγω της πολιτικής σημασίας του για τους ηγέτες των δύο χωρών. Το Παρίσι υποστηρίζει ότι το Λονδίνο θα έπρεπε να εκδώσει περισσότερες άδειες σε γαλλικά αλιευτικά, ώστε να ψαρεύουν στα βρετανικά χωρικά ύδατα, από τότε που η Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Βρετανία λέει πως σέβεται τα όσα έχουν συμφωνηθεί.

Νωρίτερα σήμερα, η υπουργός Ναυτιλίας Ανίκ Ζιραρντέν δήλωσε πως η Γαλλία θα «συνεχίσει να πολεμά κάθε ημέρα για να πάρει αυτό που είναι δικό μας και προκειμένου να δοθούν αυτές οι 150 άδειες».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...