Γαλλικές Εκλογές: Τα μέτωπα «υπέρ της δημοκρατίας» δεν έφραξαν το δρόμο αλλά ενίσχυσαν την ακροδεξιά

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν
Πηγή: EUROKINISSI

Σε σχόλιό του για το αποτέλεσμα του α’ γύρου των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει:

«Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, με το υψηλό -για μια ακόμη φορά- ποσοστό της ακροδεξιάς Λεπέν, είναι η τραγική συνέπεια αφενός της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής, που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις στο όνομα μάλιστα της “δημοκρατίας” και της “προόδου” και αφετέρου του συμβιβασμού κι εκφυλισμού που έχει επικρατήσει στο εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα στη Γαλλία.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι τα καλέσματα “ενάντια στο λαϊκισμό”, τα μέτωπα “υπέρ της δημοκρατίας”, οι λογικές του “μικρότερου κακού”, που αποτέλεσαν τη “σημαία” διαδοχικών αντιλαϊκών κυβερνήσεων στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης Μακρόν, όχι μόνο δεν έφραξαν το δρόμο στην ακροδεξιά, αλλά αντίθετα την ενίσχυσαν περαιτέρω. Πολύ περισσότερο που στις σημερινές συνθήκες η αντιδραστικοποίηση αυτή τροφοδοτείται από τη συνολική πολιτική της ΕΕ, τις θεωρίες “περί άκρων”, αλλά και από τους σφοδρούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που διαπερνούν και τα κράτη – μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Το παραπάνω αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα καταρρίπτει την “ανάγνωση” για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, που κάνουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, κλ,π, στην Ελλάδα, εμφανίζοντας ως απάντηση στην ακροδεξιά τον ίδιο το δρόμο που οδήγησε στη γιγάντωσή της.

Όσο δεν δυναμώνει ο αντικαπιταλιστικός αγώνας και το εργατικό κίνημα σε κάθε χώρα, τόσο οι λαοί θα έρχονται αντιμέτωποι με κάλπικα διλήμματα, τόσο θα ενισχύεται η αντιδραστικοποίηση του αστικού πολιτικού συστήματος».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...