Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους έπειτα από 5 ημέρες πολέμου

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τέθηκε σε ισχύ χθες Σάββατο το βράδυ έπειτα από πέντε ημέρες πολέμου ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, με απολογισμό 35 νεκρούς.

Σύμφωνα με αιγύπτιο αξιωματούχο και παλαιστινιακές πηγές ενήμερες για τη συμφωνία, το Κάιρο εξασφάλισε τη συναίνεση και των δύο πλευρών για τεθεί σε ισχύ εκεχειρία στις 22:00.

Όμως μερικές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν περίπου ένα τέταρτο της ώρας αφού θεωρητικά τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός και ακολούθησαν ισραηλινά πλήγματα, πριν αποκατασταθεί κατά τα φαινόμενα η ηρεμία και Παλαιστίνιοι βγουν κατά εκατοντάδες στους δρόμους της Λωρίδας της Γάζας, που ήταν έρημοι εδώ και μέρες.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, δυο ακόμη ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας μετά τις 23:00, χωρίς να υπάρξουν θύματα, πέρα από τρεις ανθρώπους που τραυματίστηκαν καθώς έσπευδαν στα καταφύγια, σύμφωνα με τις ισραηλινές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Η πολύνεκρη κλιμάκωση της βίας αυτή την εβδομάδα ήταν η χειρότερη από τον περασμένο Αύγουστο. Άρχισε την Τρίτη, με ισραηλινά πλήγματα που σκότωσαν τρία στελέχη του στρατιωτικού βραχίονα του κινήματος Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, το οποίο το Ισραήλ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa

Δείτε ακόμα...