Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, για επαφές και «συνεννοήσεις» με ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, στο πλαίσιο της παραπέρα εμπλοκής της Ελλάδας στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό και της έντασης που κλιμακώθηκε το προηγούμενο διάστημα στα Ελληνοτουρκικά.
Το πρόγραμμα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ξεκίνησε από την Ουάσιγκτον, όπου πραγματοποίησε συνάντηση στο Πεντάγωνο με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, τον στρατηγό James McConville. Οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα άμυνας και ασφάλειας σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την εμβάθυνση της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ τόσο σε επίπεδο Στρατού Ξηράς όσο και ευρύτερα στο πλαίσιο της επικαροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν η δυνατότητα απόκτησης οπλικών συστημάτων και μέσων από το απόθεμα του αμερικανικού στρατού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση ερευνά το ενδεχόμενο παραχώρησης Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) «Bradley M2A2», θωρακισμένων «MRAP Cougar», περισσότερων τεθωρακισμένων «Μ1117» (ήδη έχει εγκριθεί η παραχώρηση 1.200 τέτοιων οχημάτων) και επιπλέον αμφίβιων οχημάτων «AAV7» για τους πεζοναύτες (θυμίζουμε ότι στη Βουλή εγκρίθηκε μεσοβδόμαδα η αγορά 76 τέτοιων αποβατικών). Ολα προκειμένου η ντόπια αστική τάξη να παίξει από καλύτερες θέσεις τον ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην Ανατ. Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.
Άλλωστε, σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα επισκεφτεί και τις εγκαταστάσεις της «Lockheed Martin» στο Fort Worth στο Ντάλας του Τέξας, όπου βρίσκεται η γραμμή παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς «F-35». Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει εκδηλώσει «ενδιαφέρον» για απόκτηση 20+20 τέτοιων μαχητικών.
Ο Κ. Φλώρος θα επισκεφτεί ακόμα τις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM) στην Τάμπα της Φλόριντα, στο πλαίσιο της παραπέρα ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών και σε αυτό το πεδίο.
Το ταξίδι του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ περιλαμβάνει ακόμη συναντήσεις με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς και με εκπροσώπους Ινστιτούτων Διεθνών Σχέσεων που εδρεύουν στην Ουάσιγκτον. Ολοκληρώνεται στις 16 Ιούλη, ενώ μία μέρα μετά μεταβαίνει στις ΗΠΑ και ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος.