Γενς Στόλτενμπεργκ: Η Ευρώπη θα πληρώσει το τίμημα για την υποστήριξη της Ουκρανίας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε συνέντευξή του στο ZDF χτες Τρίτη ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, ωστόσο παραδέχτηκε ότι θα ήταν επίπονο και επίσης ότι η Ευρώπη θα πληρώσει το τίμημα για την υποστήριξή της στο Κίεβο.

“Αυτό που βλέπουμε είναι άνευ προηγουμένου υποστήριξη από τους ευρωπαίους συμμάχους του ΝΑΤΟ, τη Γερμανία, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. Συμμετείχα στο φόρουμ του Ουκρανού Προέδρου Zelensky για την Κριμαία και το μήνυμα που εστάλη από όλους τους παρόντες ηγέτες ήταν ξεκάθαρο: στεκόμαστε πίσω από την Ουκρανία και θα τη στηρίξουμε όσο χρειαστεί. Αυτό είναι το μήνυμα από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο δεν είναι εύκολη. “Δεν λέω ότι είναι εύκολο. Απαιτεί σκληρή δουλειά. Έχω δεσμευτεί να συνεργαστώ με άλλους ηγέτες της Συμμαχίας στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να εξασφαλίζουμε υποστήριξη”, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Επεσήμανε τη σημαντική συνεισφορά της Γερμανίας και ελπίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει περισσότερα.

Ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε επίσης ότι ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι σκληρός. «Θα πληρώσουμε ένα τίμημα για την υποστήριξή μας στην Ουκρανία ως συνέπεια των κυρώσεων και φυσικά από το ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική για την υποστήριξή μας».

Ο γγ του ΝΑΤΟ προέτρεψε τη Δύση «να μεγιστοποιήσει την πιθανότητα μιας αποδεκτής έκβασης του πολέμου υπέρ της Ουκρανίας. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρέχουμε στρατιωτική, οικονομική, ανθρωπιστική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία».

Μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να στηριχθεί η Ουκρανία, αλλά θα υπάρξουν συνέπειες, προειδοποίησε ο Στόλτενμπεργκ, “όχι μόνο στη στρατιωτική σφαίρα, αλλά και στις βιομηχανίες”, είπε. «Ως ΝΑΤΟ, έχουμε δύο ρόλους: πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, έναν στενό εταίρο. Το άλλο καθήκον είναι να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση»,

αναφερόμενος στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον που υπογράφηκε το 1949 που προβλέπει συλλογική απάντηση σε μια ένοπλη επίθεση εναντίον κάθε μέλους της Συμμαχίας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...