Γεωπολιτικά παιχνίδια ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ με τεράστιους κινδύνους για την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα

Ενώ το ψέμα βγάζει μάτι με τα παχιά λόγια και διαγκωνισμούς για το ποιος μπορεί καλύτερα –μέσω του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, να υπηρετήσει τη στρατηγική του κεφαλαίου, με πρωταγωνιστή την κυβέρνηση της ΝΔ και «συμπαίχτες» της ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ|ΠΑΣΟΚ και τις υπόλοιπες αστικές πολιτικές δυνάμεις. Παρουσιάζουν το «νέο αφήγημα» των «μνημονιακών κύκλων» που κλείνουν και της επόμενης μέρας, της «νέας κανονικότητας» που ανοίγεται, καλλιεργώντας κάλπικες προσδοκίες στον λαό. Η τουρκική επιθετικότητα πήρε νέες διαστάσεις με το θέμα «τουρκικής μειονότητας» που έθεσε ο ΥπΕξ της γείτονος –και συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την «ιδιωτική επίσκεψη» στη Θράκη

Σύσσωμος ο αστικός τύπος στάθηκε επιδερμικά μακριά από την ουσία των γεγονότων –χωρίς καμία αναφορά στα γεωπολιτικά παιχνίδια στην περιοχή μας, εν αναμονή και της πρωινής συνάντησης που με τον πρωθυπουργό και τον Νίκο Δένδια.

Θυμίζουμε πως ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τους «μουφτήδες» Αχμέτ Μέτε της Ξάνθης και Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής γράφοντας στο twitter: «Το έργο των Μουφτήδων συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση και ενίσχυση της ενότητας και αλληλεγγύης της “τουρκικής μειονότητας”».

Σε άλλη ανάρτηση, έγραψε: «Επισκεφθήκαμε το Γυμνάσιο ΤζελάλΜπαγιάρ, ένα από τα δύο Τουρκικά μειονοτικά γυμνάσια. Είναι σημαντικό για τα παιδιά μας να λαμβάνουν εκπαίδευση υπό τις καλύτερες συνθήκες στη μητρική τους γλώσσα σε όλες τις ηλικίες. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την επίλυση των προβλημάτων τους».

Προσδοκίες και καχυποψία

Προς το παρόν συνειδητά χαμηλοί τόνοι, ένθεν και ένθεν εν αναμονή της προφανούς προτεραιότητας στη συνάντηση που προγραμματίζεται να γίνει στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου, ανάμεσα σε Μητσοτάκη και ΡετζέπΤαγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σημείο γραφής και η έκδοση NAVTEX για «επιστημονικές έρευνες» του «TubitakMarmara» με έναρξη την ώρα κατά την οποία θα πραγματοποιούνται οι επαφές Τσαβούσογλου-Μητσοτάκη-Δένδια (που κατά τους παρατηρητές «ήταν δυσάρεστη έκπληξη για την Αθήνα»)

Έτσι με την Τουρκική κυβέρνηση να θέτει εμφατικά στο «τραπέζι» το σύνολο των απαράδεκτων αξιώσεων της, βήμα το βήμα προχωράει ο ελληνοτουρκικός «διάλογος», υπό τις «ευλογίες» και τις προτροπές των ΗΠΑ, ΝΑΤΟΕΕ που θέλουν να διασφαλίσουν τη συνοχή του ευρωατλαντικού άξονα, μπροστά στην όξυνση του ανταγωνισμού με τη Ρωσία και την Κίνα.
Το «μπετονάρισμα» της Τουρκίας στο «δυτικό στρατόπεδο» οδηγεί σε διεργασίες που βάζουν στο κρεβάτι του Προκρούστη τα κυριαρχικά δικαιώματα, διαδικασία για την οποία δεν είναι άμοιρη ευθυνών η ελληνική κυβέρνηση, το αντίθετο, από τη στιγμή που εμπλέκει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στους επιθετικούς σχεδιασμούς των αμερικανοΝΑΤΟικών για χάρη της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της αστικής τάξης.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, στην Ελλάδα και η προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν προδιαγράφουν αναβάθμιση τουπαζαριούανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών υπότην υψηλή εποπτείατου ΝΑΤΟ, στη Συνόδου του οποίου, άλλωστε, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί και η παραπάνω συνάντηση.
Η θέση περί διαλόγου “χωρίς προαπαιτούμενα”, που έθεσε με τη δήλωσή του στην Αθήνα ο Τσαβούσογλου, προετοιμάζει το έδαφος για απαράδεκτους συμβιβασμούς και δείχνει πως οι λαοί δεν πρέπει να εφησυχάζουν. Άλλωστε η τούρκικη αστική τάξη, στο πλαίσιο των “διερευνητικών συνομιλιών” και των άλλων συναντήσεων έχει προβάλει ένα ευρύτατο σύνολο διεκδικήσεων, ενώ ο Μ. Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψή του στη Θράκη, μιλώντας περί τουρκικής μειονότητας, κι αμφισβητώντας τη συνθήκη της Λοζάνης, επεδίωξε να αξιοποιήσει τη μειονότητα στους σχεδιασμούς των κυρίαρχων δυνάμεων της Τουρκίας.

Κατά συνέπεια, οι αβρότητες στη διάρκεια των δηλώσεων και οι προσδοκίες, που επιδιώκεται να καλλιεργηθούν στους λαούς γιακλίμαειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας είναι στην πραγματικότητα χωρίς αντίκρισμα.
Η λεγόμενη “θετική ατζέντα” για την εμπέδωση των συμφερόντων των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεων Ελλάδας – Τουρκίας δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα των δύο λαών.
Αντίθετα, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τα κυριαρχικά και λαϊκά δικαιώματα, που θυσιάζονται στον βωμό της λεγόμενης “γεωστρατηγικής αναβάθμισης”. Άλλωστε και οι δυο κυβερνήσεις, μέσα από τη ΝΑΤΟϊκή “σφηκοφωλιά” είναι μπλεγμένες στους σφοδρούς ανταγωνισμούς στην περιοχή, που έχουν αιματοκυλήσει τους λαούς σε Λιβύη, Συρία, Καύκασο, Βαλκάνια, Ουκρανία κ.ά.

Τη “θετική ατζέντα” πρέπει να την διαμορφώσουν με την πάλη τους οι δύο λαοί, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στα συμφέροντα των μονοπωλίων, σε ρήξη με όσους και όσα εμποδίζουν την ειρήνη και την ευημερία τους».

Η τουρκική επιθετικότητα δείχνει τι «συμμαχία» είναι το ΝΑΤΟ

Στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με αφορμή την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε παρέμβαση (ΕΡΤ1) σημειώνοντας ότι η τουρκική επιθετικότητα «δείχνει τι “συμμαχία” είναι το ΝΑΤΟ, όπου ένα μέλος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλου μέλους, καλούμαστε να κάνουμε υπέρογκες πολεμικές δαπάνες πάλι, αγοράζοντας όπλα από «συμμάχους» για να πολεμήσουμε τάχατες άλλους “συμμάχους”».
Τόνισε ότι αυτή την περίοδο «γίνεται μια προσπάθεια επιτάχυνσης των εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και μέσα από τις διερευνητικές και μέσα από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ» καθώς, όπως εξήγησε, «αναζητείται από τις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, αστική τάξη, ένας συμβιβασμός ώστε να κλείσουν ζητήματα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, να τραβηχτεί η Τουρκία από την «κακόβουλη ρωσική επιρροή», να διαμορφωθεί ενιαίο ευρωατλαντικό μέτωπο κατά της Κίνας και της Ρωσίας, να ανοίξει για τα μονοπώλια η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Μεσογείου» και «από αυτά δεν προκύπτει κανένα όφελος για τους λαούς, αλλά προκύπτουν τεράστιοι κίνδυνοι και για την ειρήνη, τα κυριαρχικά δικαιώματα και το περιβάλλον».

Ο Ε. Βαγενάς υπογράμμισε επίσης το ΚΚΕ θεωρεί ότι «οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και θα πρέπει να παλέψουν για να βγουν από τη μέση όσα τους χωρίζουν, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, αυτοί είναι μήτρα πολέμων και επεμβάσεων».

Δείτε ακόμα...