Γερμανία: Αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία

Σταθμός φυσικού αερίου στη Γερμανία
Φώτο Αρχείου / Σταθμός φυσικού αερίου στη Γερμανία

Οι αντιθέσεις εντός του γερμανικού κεφαλαίου έχουν βγει στην επιφάνεια με επικίνδυνο τρόπο. Αυτό επιβεβαιώνεται με τις εκφρασμένες διαφωνίες μεταξύ Υπουργών της Γερμανικής Κυβέρνησης SPD και Πρασίνων. Επικεντρώνουν στη πολεμική βοήθεια προς την Ουκρανία για κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Ρωσία ή όχι. Στο βάθος βέβαια κρίνεται η προστασία της βαριάς Γερμανικής Βιομηχανίας που καίει φτηνό Ρωσικό Φυσικό Αέριο και Πετρελαιοειδή ή όχι. Συγκεκριμένα, ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) απέκλεισε το ενδεχόμενο η Γερμανία να αποφασίσει μόνο του για αποστολή βαρέων όπλων (τεθωρακισμένων, αεροσκαφών κ.λπ.) στην Ουκρανία, απαντώντας εμμέσως στην υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι), η οποία τη Δευτέρα ζήτησε «να σταματήσουμε τις δικαιολογίες και να στείλουμε το συντομότερο δυνατόν βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία».

Δεν θα υπάρξει επιμέρους δράση της Γερμανίας. Έχουμε ήδη παραδώσει όπλα στην Ουκρανία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά θα υπάρξουν περαιτέρω διαβουλεύσεις στην ΕΕ. Δεν θα το κάνουμε μόνοι μας. Αγωνιζόμαστε για ισορροπημένη δράση

Όλαφ Σολτς, Καγκελάριος της Γερμανίας

Η Γερμανία μέχρι τώρα έχει παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους, χειροβομβίδες και πολυβόλα, ενώ η βιομηχανία «Rheinmetall» ανακοίνωσε ότι εφόσον δοθεί η έγκριση της κυβέρνησης, μπορεί να παραδώσει στην Ουκρανία έως και 50 μεταχειρισμένα άρματα μάχης «Leopard».

Υπέρ της συνέχισης της παράδοσης αμυντικού εξοπλισμού τάχθηκε ο υπουργός Οικονομίας Ρ. Χάμπεκ (Πράσινοι). «Η Γερμανία έχει αναλάβει αυτήν τη δέσμευση και πρέπει να ανταποκριθεί. Πρόκειται για βοήθεια σε μια επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι για λόγους ασφαλείας το Βερολίνο έχει αποφασίσει να μην αναφέρεται σε συγκεκριμένους τύπους όπλων ή διαδρομές παράδοσης.

Οι επικεφαλής των Επιτροπών Εξωτερικής Πολιτικής, Άμυνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι) μετέβησαν χτες στο Κίεβο για συνάντηση με μέλη του ουκρανικού κοινοβουλίου.

Ο Γερμανός καγκελάριος «θα ήθελε να ταξιδέψει σύντομα στο Κίεβο», δήλωσε ο βουλευτής των Πρασίνων και επικεφαλής της γερμανο-ουκρανικής ομάδας της Βουλής, Ρ. Βάγκνερ. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως «ένα τέτοιο ταξίδι βεβαίως θα είχε νόημα μόνο εφόσον ο καγκελάριος επρόκειτο να προσφέρει στην Ουκρανία την απαραίτητη στήριξη – και με αυτό εννοώ την παράδοση βαρέων όπλων». Υπέρ της παράδοσης βαρέων όπλων στην Ουκρανία τάχθηκε και ο γγ των Φιλελευθέρων (FDP).

Κατά της παράδοσης βαρέων όπλων στην Ουκρανία τάχθηκε ο στρατιωτικός – πολιτικός σύμβουλος της πρώην καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ, ταξίαρχος ε.α. Εριχ Βαντ, λέγοντας πως «τέτοιες παραδόσεις όπλων είναι δυνητικά ένα “μονοπάτι” προς τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο χρειάζονται χρόνια εκπαίδευσης για να μπορέσει κανείς να χειριστεί σύνθετα οπλικά συστήματα όπως το άρμα μάχης «Leopard» ή το όχημα μάχης πεζικού «Marder», ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν είναι στρατιωτικά χρήσιμα για τους Ουκρανούς αυτήν τη στιγμή και στο άμεσο μέλλον. Επανέλαβε δε πως «αν δεν θέλουμε τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να βγούμε από τη λογική της στρατιωτικής κλιμάκωσης και να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις».

Οι αντιθέσεις εντός της ΕΕ στο πλαίσιο και της πρότασης της για γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, κλιμακώνονται. Για τη Γερμανία και άλλα κράτη της ΕΕ που εξαρτώνται σήμερα σημαντικά από το ρωσικό φυσικό αέριο, οι συνέπειες είναι ήδη αρνητικές και μπορούν να γίνουν επικίνδυνες σε μια απότομη διακοπή της ροής του σε αυτές τις χώρες. Ιδίως στη Γερμανία που αποτελεί και διαχρονικό στόχο αποδυνάμωσής της από άλλες αστικές – ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εντός και εκτός ΕΕ.

Πίσω από τα προσχήματα για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, κρύβεται ο ανελέητος ανταγωνισμός για τις σφαίρες επιρροής, για τα μερίδια αγοράς στην ΕΕ του αμερικανικού LNG και του ρωσικού φυσικού αερίου, για το ποιανού ιμπεριαλιστή τα όπλα θα αγοράζονται, για το ποιος θα ελέγξει την Αζοφική και τη Μαύρη Θάλασσα, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...