Γερμανία – Χ. Μάας: Η ΕΕ πρέπει να επιδιώξει στενότερη σχέση με την Κίνα

Χάικο Μάας, Υπουργός Εξωτερικών Γερμανίας Μάας
Φώτο Αρχείου / Χάικο Μάας, Υπουργός Εξωτερικών Γερμανίας / Πηγή: Eurokinissi

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει μέτωπο μαζί με τις ΗΠΑ ενάντια στην ραγδαία διεθνή αναβάθμιση της Κίνας. Ωστόσο παράλληλα με αυτόν τον κεντρικό της στόχο, επιδιώκουν και διαύλους οικονομικής συνεργασίας. Σκοπός η αξιοποίηση αυτής της ανόδου προς όφελός τους. Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι άσχετη και η τοποθέτηση του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χ. Μάας για στενότερη σχέση με την Κίνα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδιώξει στενότερη σχέση με την Κίνα, παρά τις πολλές διαφορές ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Πεκίνο, αντί να επιλέξει πιο απομονωτική προσέγγιση

Χ. Μάας, Υπουργός Εξωτερικών Γερμανίας

«Στην ΕΕ, χαρακτηρίζουμε την Κίνα εταίρο, ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο – ταυτόχρονα», σημείωσε ο κ. Μάας πριν από την ψηφιακή σύνοδό του με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι. «Και στις τρεις αυτές διαστάσεις χρειαζόμαστε ισχυρούς, βιώσιμους διαύλους επικοινωνίας με το Πεκίνο. Η αποσύνδεση είναι ο λάθος δρόμος», πρόσθεσε.

Τον περασμένο μήνα, η Κίνα υπέστη έναν κύκλο συντονισμένων κυρώσεων από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Βρετανία και τον Καναδά εξαιτίας των καταγγελιών περί καταναγκαστικής εργασίας Ουιγούρων, μειονοτικών μουσουλμάνων, στη δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ, που το Πεκίνο διαψεύδει.

Οι σχέσεις της Κίνας και της Γερμανίας έχουν παραμείνει γενικά σταθερές από πέρυσι, σημείωσε ο κινέζος ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι στη διάρκεια της συνομιλίας του με τον κ. Μάας. Ο Ουάνγκ πρόσθεσε πως μείζονες οικονομίες, όπως είναι αυτές της Κίνας και της Γερμανίας, πρέπει να προβάλλουν αντίσταση σε πρωτοβουλίες με σκοπό την αποσύνδεση και αντ’ αυτού να επιδιώκουν τη σταθερότητα της παγκόσμιας βιομηχανίας και των αλυσίδων εφοδιασμού.

Το Πεκίνο δεν εγκρίνει τη χάραξη νέων ιδεολογικών διαχωριστικών γραμμών, ενώ εναντιώνεται ακόμα περισσότερο στην ένταξη σε «μικρές κλίκες» και στην αυθαίρετη επιβολή κυρώσεων με βάση λαθεμένες πληροφορίες, συμπλήρωσε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα ανέφεραν στη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο πως μοιράζονται σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιντζιάνγκ και δεσμεύθηκαν να αντιμετωπίσουν «μαζί» τις «προκλήσεις» που εγείρει το Πεκίνο.

Σε μια ακόμη ένδειξη πως θα επιδιώξουν στενότερη διμερή συνεργασία αποκλείοντας την Κίνα, ο Μπάιντεν και ο κ. Σούγκα ανακοίνωσαν επίσης ότι ΗΠΑ και Ιαπωνία θα επενδύσουν στην τεχνολογία και θα δημιουργήσουν νέες εφοδιαστικές αλυσίδες ειδικά για τους ημιαγωγούς.

Την επόμενη εβδομάδα, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ θα είναι οι οικοδεσπότες στην τακτική κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων της Γερμανίας και της Κίνας, που θα γίνει ψηφιακά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...