Γερμανία: Δεν αποκλείει την αποστολή και αεροσκαφών στο Κίεβο, η επικεφαλής του SPD

Γερμανικά μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter

Λίγα 24ωρα μετά την αναστροφή της θέσης της Γερμανίας όσον αφορά την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 από την ίδια και άλλες χώρες στην Ουκρανία, η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) της Γερμανία, Σάσκια Έσκεν, δεν απέκλεισε ρητώς το ενδεχόμενο να σταλούν στο Κίεβο μαχητικά αεροσκάφη.

Ερωτηθείσα χθες Κυριακή εάν και κατά πόσον θα απέκλειε την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών, η Σ. Έσκεν απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση. Η Γερμανία, είπε, δεν είναι εμπόλεμο μέρος και το Βερολίνο θέλει να «αποφύγει» κάθε ενδεχόμενο εμπλοκής στην ένοπλη σύρραξη και «στο μέλλον». «Το στοιχείο αποφασιστικής σημασίας είναι πως η Γερμανία και το NATO δεν είναι μέρη στον πόλεμο», γι’ αυτό η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή διαβούλευση με τις ΗΠΑ για ζητήματα αυτής της φύσης, επέμεινε η Σ. Έσκεν μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό η Γερμανία να καταστήσει απόλυτα σαφές στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πως «απορρίπτουμε τη ρωσική επίθεση» στην Ουκρανία, ανέφερε η ίδια.

Αξιοσημείωτα, η Σ. Έσκεν απέφυγε να αποκλείσει ρητώς την προμήθεια αεροσκαφών στην ουκρανική πολεμική αεροπορία την ημέρα που ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...