Γερμανία: Διακόπηκε η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream 1

Σταθμός μεταφοράς φυσικού αερίου του Nord Stream
Σταθμός μεταφοράς φυσικού αερίου του Nord Stream

Η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία αναστέλλεται από σήμερα και για δέκα ημέρες προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος διαπερνά τη Βαλτική Θάλασσα και θεωρείται ο σημαντικότερος για τη ροή του φυσικού αερίου προς τη Γερμανία. Η ροή σταμάτησε στις 6 π.μ. (τοπική ώρα, 07:00 π.μ. ώρα Ελλάδας) και, θεωρητικά τουλάχιστον, θα ξαναρχίσει το πρωί της 21ης Ιούλη.

Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι στη Γερμανία εκφράζουν ολοένα εντονότερα την ανησυχία τους πως η ροή μπορεί να μην αποκατασταθεί, καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με την Ρωσία, πυροδοτώντας σειρά σεναρίων για την αντιμετώπιση της «ενεργειακής φτώχειας», πάντα εις βάρος των λαών.

Η ρωσική δημόσια επιχείρηση αερίου Gazprom ήδη μείωσε σημαντικά τις παραδόσεις μέσω του αγωγού 1.200 χιλιομέτρων μεταξύ της Ρωσίας και της βόρειας Γερμανίας, επικαλούμενη καθυστερήσεις στα έργα συντήρησης και επισκευής. Η Μόσχα αποδίδει τις καθυστερήσεις στις κυρώσεις που της επέβαλαν δυτικά κράτη, επιχείρημα που απορρίπτει ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Το γεγονός πως αξιοποιείτο μόνο το 40% της δυναμικότητας του αγωγού οδήγησε σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών στην αγορά αερίου, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύου της Γερμανίας, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο η παροχή ρεύματος να γίνεται με δελτίο.

Ηδη, η μεγαλύτερη εταιρεία εκμετάλλευσης κατοικιών στη Γερμανία, «Vonovia», με πάνω από 550.000 διαμερίσματα σε 400 γερμανικές πόλεις, ενημέρωσε τους ενοικιαστές της ότι από Σεπτέμβρη θα ρυθμίσει τη θέρμανση ώστε τη νύχτα η θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 17 βαθμούς (μεταξύ 23.00 και 05.00).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...