Γερμανία: Διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση στη ρότα αναβάθμισης του κεφαλαίου

Αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για την Καγκελαρία Όλαφ Σολτς
Φώτο Αρχείου / Ο υποψήφιος καγκελάριος Όλαφ Σολτς / Πηγή: SPD

Ο Σολτς θέλει σοσιαλ-οικολογική συμμαχία με Πράσινους και Φιλελεύθερους αλλά ο Λάσετ… περιμένει στη γωνία.

Για έναν «κοινωνικό – οικολογικό – φιλελεύθερο» συνασπισμό, ενδεχομένως και πριν από τα Χριστούγεννα, μίλησε χτες ο υποψήφιος καγκελάριος με το SPD, Ολαφ Σολτς και πρόσθεσε ότι «οι ψηφοφόροι κατέστησαν σαφές ποιος πρέπει να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση», ενισχύοντας σημαντικά τρία κόμματα: SPD, Πράσινους και FDP. Αντίθετα, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) «δεν θα πρέπει πλέον να είναι στην κυβέρνηση αλλά στην αντιπολίτευση», συμπλήρωσε.

«Τώρα απαιτούνται ρεαλισμός και ηγετικές ικανότητες», συνέχισε ο Σολτς, εκτιμώντας ότι «θα φτάσουμε γρήγορα σε αποτέλεσμα». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπενθύμισε πως «η Γερμανία είχε πάντα συνασπισμούς και ήταν πάντα σταθερή».

Η Γερμανία έχει ζήσει συνεχείς εναλλάξ συμμαχικές κυβερνήσεις ανάμεσα στα αστικά κόμματα. Είτε με τη μορφή είτε με την άλλη, το κεφάλαιο προωθεί μέσω της τάξης του, απρόσκοπτα τα συμφέροντά. Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν συγκυβερνήσει στο παρελθόν τόσο με τους Φιλελεύθερους όσο και με τους Πράσινους, ενώ με την CDU/CSU συγκυβερνούσαν στον μεγάλο συνασπισμό τα τελευταία 8 χρόνια και συνολικά 12 χρόνια από το 2005.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, ένας από τους συμπροέδρους των Πρασίνων, σημείωσε την ετοιμότητα του κόμματος να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση με το SPD και το FDP, ενώ υπενθύμισε ότι δεν αποκλείεται ο σχηματισμός κυβέρνησης από το δεύτερο κόμμα, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν στη Γερμανία. Ο ίδιος, όπως και ο επικεφαλής του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, τάχθηκε υπέρ προκαταρκτικών συνομιλιών Πρασίνων – FDP.

Ο υποψήφιος καγκελάριος με τους Χριστιανοδημοκράτες, Αρμιν Λάσετ, εξέφρασε ετοιμότητα να ηγηθεί διαπραγματεύσεων με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες με το SPD. Ο Λάσετ είχε μακρά συνομιλία με τον πρόεδρο του FDP την Κυριακή, ενώ χτες επρόκειτο να συνομιλήσει με την υποψήφια καγκελάριο των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ.

Και όλα αυτά, την στιγμή που το γερμανικό κεφάλαιο απαιτεί από το πολιτικό προσωπικό του, γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης, θέτοντας τις προτεραιότητες του, όπως η «πράσινη ανάπτυξη», η «ενεργειακή μετάβαση», η «ψηφιοποίηση» και οι «θαρραλέες αποφάσεις» για τις «γεωπολιτικές αλλαγές».

Από την άλλη, την προσδοκία της Γαλλίας «να έχουμε γρήγορα μια ισχυρή γερμανική κυβέρνηση» υπογράμμισε και ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, καλώντας οι ανεπίσημες συζητήσεις να ξεκινήσουν «από τώρα». Για τα κόμματα που διεκδικούν συμμετοχή σε κυβέρνηση υπογράμμισε ότι «όλα είναι δηλωμένα φιλοευρωπαϊκά», αλλά όχι απαραίτητα «στο ίδιο μήκος κύματος με το Παρίσι σε θέματα προϋπολογισμού ή άμυνας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...