Γερμανία: Διεθνή εντάλματα σύλληψης σε βάρος μελών δικτύου χάκερ που συνδέεται με τη Ρωσία

Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι ταυτοποίησαν τα κυριότερα μέλη ενός διεθνούς δικτύου χάκερ που συνδέονται με τη Ρωσία και έχουν στοχοθετήσει περισσότερες από 600 εταιρείες και οργανισμούς σε όλον τον κόσμο. Η επιχείρηση διενεργήθηκε σε συνεργασία με την ομοσπονδιακή αστυνομία των ΗΠΑ (FBI) και τη Europol.

Το δίκτυο αυτό φέρεται να ευθύνεται για μια μεγάλη επίθεση στο βρετανικό σύστημα υγείας το 2017 αλλά και άλλες μικρότερες επιθέσεις εναντίον εταιρειών και οργανισμών σε όλον τον κόσμο. Στη Γερμανία, μεταξύ των θυμάτων του ήταν το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ντίσελντορφ και ο όμιλος μέσων ενημέρωσης Funke, το 2020.

Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα σε εφόδους στη Γερμανία και την Ουκρανία, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της δικαστικής αστυνομίας της Ρηνανίας-Βόρειας Βεστφαλίας, που είχε αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης. Εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης σε βάρος τριών υπόπτων που φέρονται ότι έχουν «δεσμούς με τη Ρωσία».

Στις έρευνες συμμετείχαν επίσης οι αστυνομικές αρχές της Ουκρανίας και τη Ολλανδίας.

Το δίκτυο, που χρησιμοποιούσε διάφορα προσωνύμια, όπως Indrik Spider ή DoppelSpider κατηγορείται για «ψηφιακό εκβιασμό» και «δολιοφθορά ηλεκτρονικών συστημάτων». Μόλυνε τους υπολογιστές των θυμάτων του με στόχο να αποσπάσει σημαντικά χρηματικά ποσά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...