Γερμανία: Δημοσκοπική συρρίκνωση των Χριστιανοδημοκρατών

armin laschet
‘Αρμιν Λάσετ,- Πρόεδρος CDU

Συνεχίζεται η δημοσκοπική συρρίκνωση των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) με υποψήφιο καγκελάριο τον Αρμιν Λάσετ, περίπου δυο βδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές στη Γερμανία στις 26 Σεπτέμβρη.

Σε χθεσινή δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Forsa», η CDU/CSU εμφανίζεται για πρώτη φορά κάτω από το 20%, στο 19%. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο φθάνει στο 25% (+2%). Ακολουθούν οι Πράσινοι με 17%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 13%, το εθνικιστικό – ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 11% και «Η Αριστερά» (Die Linke) με 7%. Εάν αυτά τα ποσοστά επαληθευτούν στην κάλπη είναι εφικτός μόνο ένας τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός.

Στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU), το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), το οποίο κατεβαίνει στις εθνικές εκλογές αποκλειστικά σε αυτό το κρατίδιο, εμφανίζεται σε έρευνα του Iνστιτούτου GMS μόλις στο 29%. Στις εκλογές του 2017 η CSU είχε χάσει σχεδόν δέκα ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφοντας το χειρότερο αποτέλεσμά της (38,8%). Ακολουθούν οι Πράσινοι με 18%, το SPD με 15%, το FDP με 13%, το AfD με 10%, το τοπικό κόμμα «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι» με 6% και η Αριστερά με 3%, ενώ περίπου οι μισοί ψηφοφόροι είναι αναποφάσιστοι.

Στο κρατίδιο του υποψηφίου του για την καγκελαρία Άρμιν Λάσετ, την Β. Ρηνανία -Βεστφαλία, το CDU έπεται πλέον δημοσκοπικά του SPD. Σύμφωνα με έρευνα του τηλεοπτικού δικτύου Sat.1, το ποσοστό του CDU στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ανέρχεται στο 24 %, του SPD στο 28 % και των Πρασίνων στο 16%.

Αντιπαράθεση για το «μείγμα» διαχείρισης

«Τώρα είναι η ώρα να αντιστρέψουμε την τάση. Για να γίνει αυτό προτεραιότητά μας πρέπει προεκλογικά να είναι η φορολογική ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, η διατήρηση του “φρένου χρέους” (σ.σ. ισοσκελισμένος προϋπολογισμός) και η ενίσχυση της εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας της Γερμανίας», δήλωσε ο Βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός, Μ. Ζέντερ, προσθέτοντας ότι «μόνο η Βαυαρία θα επενδύσει 1 δισ. ευρώ επιπλέον σε μέτρα προστασίας του κλίματος».

Στην τελευταία συνεδρίαση της γερμανικής βουλής πριν από τις εκλογές, την Τρίτη, συνεχίστηκε η αντιπαράθεση για το «μείγμα» της αστικής διαχείρισης που θα δώσει νέα ώθηση στην καπιταλιστική οικονομία της Γερμανίας και θα ενισχύσει τη θέση της στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Οι «πράσινες» επενδύσεις, οι νέες τεχνολογίες, η οικονομική, πολιτική και στρατιωτική ενδυνάμωση της ΕΕ, η αντιμετώπιση της πανδημίας κ.ά. κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις των κομμάτων, με τον αντικαγκελάριο και υποψήφιο του SPD, Ολαφ Σολτς, να επικρίνει το πρόγραμμα των CDU και FDP για τη φορολογία, εμφανιζόμενος να προτάσσει τη φορολόγηση των πολύ υψηλών εισοδημάτων ως μέτρο «κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...