Γερμανία: Εφικτή έως τέλη Νοέμβρη η κυβερνητική συμφωνία δηλώνουν SPD, FDP και Πράσινοι

Αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για την Καγκελαρία Όλαφ Σολτς
Φώτο Αρχείου / Ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς / Πηγή: SPD

Ο Όλαφ Σολτς θα μπορούσε να ορκιστεί καγκελάριος ήδη τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, δήλωσαν νωρίτερα απόψε οι γενικοί γραμματείς του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ και των Φιλελευθέρων (FDP) Φόλκερ Βίσινγκ, λίγο πριν από την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ του SPD, των Πρασίνων και του FDP.

Από την ερχόμενη Τρίτη η σημερινή κυβέρνηση θα παραμένει μόνο ως υπηρεσιακή και την ίδια μέρα ο Γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ θα παραδώσει στην καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ την απαλλαγή από τα καθήκοντά της.

Σύμφωνα με τον Φ. Βίσινγκ, έως το τέλος Νοεμβρίου είναι εφικτό να έχει ολοκληρωθεί η προγραμματική συμφωνία, προκειμένου μετά τις 6 Δεκεμβρίου να μπορεί να ορκιστεί ο νέος καγκελάριος και να τοποθετηθεί η νέα κυβέρνηση. Ο Λ. Κλινγκμπάιλ από την πλευρά του εξήγησε ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις οι ομάδες εργασίας, οι οποίες, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα πρέπει να έχουν καταλήξει στις βασικές θέσεις έως τις 10 Νοεμβρίου. Όσα θέματα έχουν μείνει σε εκκρεμότητα, θα διαβιβαστούν προς διευθέτηση στις κεντρικές διαπραγματεύσεις, από τις οποίες θα πρέπει να προκύψει η προγραμματική συμφωνία έως το τέλος Νοεμβρίου.

Ο γενικός διευθυντής των Πρασίνων Μίχαελ Κέλνερ δήλωσε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε επιτυχία. Έτσι, ανέφερε, οι Πράσινοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ομοσπονδιακή κυβέρνηση για πρώτη φορά έπειτα από 16 χρόνια και να συνδιαμορφώσουν μια «νέα εκκίνηση». Ο κ. Κέλνερ τόνισε ακόμη ότι όσα θέματα διευθετήθηκαν στις διερευνητικές συνομιλίες, δεν θα ανοίξουν εκ νέου. «Όπου έχουμε συμφωνήσει, έχουμε συμφωνήσει», δήλωσε, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι πολλά θέματα έχουν εσκεμμένα αποκλειστεί από την πρώτη φάση.

Παρέμβαση των βιομηχάνων

Στο μεταξύ με χθεσινή του παρέμβαση ο Σύνδεσμος Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) κάλεσε την επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιταχύνει την πορεία για την «προστασία του κλίματος», διαφορετικά δεν θα πιαστούν οι στόχοι για το 2030.

Η μετατροπή σε «κλιματική ουδετερότητα» έως το 2045 είναι ένα «έργο μαμούθ» με ιστορικές διαστάσεις και θα απαιτήσει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 860 δισ. ευρώ έως το 2030.

Διαφορετικά «η γερμανική βιομηχανία θα έχανε τη διεθνή της ανταγωνιστικότητα, η ευημερία θα κινδύνευε και μαζί της πολλές θέσεις εργασίας». Η Γερμανία «πρέπει να παραμείνει πρότυπο στην προστασία του κλίματος – και να εξάγει νέες τεχνολογίες Made in Germany παγκοσμίως», τονίζουν οι βιομήχανοι αναφερόμενοι στην ανταγωνιστικότητα και το προβάδισμα που διεκδικεί το γερμανικό κεφάλαιο σε μελλοντικούς στρατηγικούς τομείς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...