Έκτακτο νόμο που θα επιτρέπει τη «διάσωση» ενεργειακών εταιρειών με κρατικά κονδύλια (βλέπε διατήρηση της υψηλής κερδοφορίας τους στην «απελευθερωμένη» αγορά) προτείνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Γερμανία ενόψει του πολύ πιθανού πλέον ενδεχομένου να διακοπεί πλήρως η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Την ίδια ώρα, διακινούνται σενάρια για ηλεκτρικό ρεύμα με το δελτίο για τα λαϊκά νοικοκυριά, ή η θέρμανση δημόσιων κτιρίων να ξεκινήσει αργότερα από ό,τι συνήθως. Ο νόμος παράλληλα θα προβλέπει και την επιβολή ενός νέου φόρου που θα «διαμοιράζει» το κόστος των υψηλών ενεργειακών τιμών μεταξύ των εταιρειών και των καταναλωτών, δηλαδή το μάρμαρο θα πληρώσουν και πάλι τα λαϊκά στρώματα. Το αρχικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και τώρα αναμένεται να εγκριθεί από τα δύο νομοθετικά σώματα, την Κάτω και την Άνω Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ρ. Χάμπεκ, αιτιολόγησε τον νόμο λέγοντας ότι αποσκοπεί «στην ομαλή τροφοδοσία και τη διασφάλιση ομαλής λειτουργίας των ενεργειακών αγορών για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται ενόψει του επερχόμενου χειμώνα». Το νομοσχέδιο έρχεται σε μια περίοδο που η Ρωσία έχει ανακοινώσει έναρξη εργασιών συντήρησης του αγωγού «Nord Stream 1». Η μείωση των παρεχόμενων ποσοτήτων από τη Ρωσία ήδη προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη γερμανική «Uniper», τη μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου της χώρας, η οποία αναμένεται να είναι και η πρώτη εταιρεία που θα ενισχυθεί με κρατικά κονδύλια διάσωσης. Την περασμένη Κυριακή άλλωστε ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, Ο. Σολτς, αναφέρθηκε σε κάποιο «πακέτο διάσωσης», ανάλογο με αυτό που είχε λάβει η γερμανική εταιρεία αερομεταφορών «Lufthansa», ύψους 9 δισ. ευρώ.
Ακόμα, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας πρόσφατα σε οικονομικό φόρουμ στο Βερολίνο, προειδοποίησε ότι η αύξηση των τιμών Ενέργειας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μοιάζει αναπότρεπτη και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με περαιτέρω «αντισταθμιστικά μέτρα».