Γερμανία – εξαγωγή όπλων: Στην 4η θέση παγκοσμίως το 2019

Γερμανία - Όπλα - Τανκ - Leopard
Φωτό αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Στην τέταρτη θέση παγκοσμίως των χωρών που εξάγουν όπλα ανέβηκε η Γερμανία το 2019.

Μέσα σε ένα χρόνο διπλασίασε την αξία των όπλων που έκανε εξαγωγή.

Η συνολική αξία των όπλων που πουλήθηκαν από την Γερμανία το 2019 έφτασε τα 8,015δις ευρώ, από 4,824δις το 2018.

Σ’ αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται οι παράνομες εξαγωγές.

Πρόσφατο παράδειγμα είναι η καταδίκη της εταιρίας Heckler & Koch η οποία πούλησε όπλα και σφαίρες αξίας 3,7 εκατομμυρίων ευρώ σε περιοχές του Μεξικό που μαστίζονται από τη βία.

Η αξία των γερμανικών εξαγωγών όπλων στις λεγόμενες “τρίτες χώρες”, εκτός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αυξήθηκε κατά σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ, παρά το γεγονός ότι το συνολικό μερίδιο αυτών των εξαγωγών μειώθηκε από 52,8% σε 44,1% του συνόλου των εξαγωγών.

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, η Αλγερία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και η Ινδονησία συγκαταλέγονται στις 10 σημαντικότερες χώρες που ήταν δικαιούχοι της γερμανικής βιομηχανίας όπλων.

Προς τις χώρες της «συμμαχίας κατά των Χούτι» (οι Χούτοι υποστηρίζονται από το Ιράν) στην Υεμένη, οι εξαγωγές όπλων έφτασαν τα 1,2 δισ.

Στη Σαουδική Αραβία – η οποία ηγείται της «συμμαχίας» – πωλήθηκαν στρατιωτικά οχήματα αξίας 831.003 ευρώ.

Παρότι από το Νοέμβρη του 2018 η γερμανική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία (εξαιτίας της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Κασόγκι), δεν υπάρχουν στοιχεία για το Σουδάν και τη Μαυριτανία, που είναι μέλη της «συμμαχίας».

Οι εξαγωγές όπλων σε άλλα τρία μέλη της συμμαχίας – το Μπαχρέιν, την Ιορδανία και το Κουβέιτ – ανήλθαν σε 119 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα στην Αίγυπτο έχουν γίνει εξαγωγές αξίας 802 εκατ. ευρώ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) 257 εκατ. ευρώ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...