Γερμανία – Γαλλία: Συμφωνία για διμερή ανταλλαγή Ενέργειας

Σταθμός φυσικού αερίου στη Γερμανία
Φώτο Αρχείου / Σταθμός φυσικού αερίου στη Γερμανία

Διμερή ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν τον χειμώνα – ενώ και οι δύο πλευρές προβλέπουν ενεργειακό έλλειμμα – συμφώνησαν χτες σε τηλεφωνική επικοινωνία τους οι ηγέτες των δύο χωρών, Εμ. Μακρόν και Ολ. Σολτς.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την επικοινωνία με τον Σολτς ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδεται μέσω αγωγών. Ανέφερε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ πρέπει μεσοπρόθεσμα να μεταρρυθμιστεί, για να καλύψει τις ανάγκες των βιομηχανικών μονοπωλίων και να διασφαλιστεί ότι οι τιμές αγοράς θα είναι πιο ευθυγραμμισμένες με το πραγματικό κόστος παραγωγής.

Αναφερόμενος στην κατασκευή ενός νέου αγωγού που θα συνδέει την Ισπανία με τη Γαλλία, είπε ότι η χώρα του θέλει να αναπτύξει όλες τις ενεργειακές διασυνδέσεις που «έχουν νόημα» αλλά δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για άλλον έναν αγωγό.

Απηύθυνε μάλιστα έκκληση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας για μείωση στην κατανάλωση Ενέργειας κατά 10%, προειδοποιώντας με επιβολή αναγκαστικών μέτρων.

Νωρίτερα, πριν από την επίσκεψή της στην Αγκυρα, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, υπογράμμισε ότι ενώ ΗΠΑ – ΕΕ και σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, «άλλες δεν έχουν υιοθετήσει πολιτική κυρώσεων, για παράδειγμα η Τουρκία».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...