Γερμανία: Η Bundestag καταψήφισε εκ νέου πρόταση των CDU/CSU για παράδοση πυραύλων “Taurus” στην Ουκρανία

Η Χριστιανικ΄ή Ένωση (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές – CDU/CSU) απέτυχε σήμερα για δεύτερη φορά να κερδίσει την πλειοψηφία της Bundestag υπέρ της παράδοσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς «Taurus» στην Ουκρανία.

Στην πρότασή της, η Ένωση ζητούσε την «άμεση» διάθεση του οπλικού ζητήματος «Taurus» στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, παρά την επανειλημμένη απόρριψη σχετικού αιτήματος από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Στην ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε κατόπιν εισήγησης της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU και CSU, κατά της πρότασης ψήφισαν 495 βουλευτές, υπέρ 190 και 5 απείχαν. Κατά της πρότασης ψήφισαν και 7 από τους βουλευτές της Ένωσης.

Στην συζήτηση που προηγήθηκε, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ρολφ Μούτσενιχ επέκρινε δριμύτατα όσους τάσσονται υπέρ της παράδοσης των πυραύλων, υπερασπιζόμενος το «όχι» του καγκελάριου. «Οι κρίσιμες συγκυρίες δεν προσφέρονται για πολιτικά παιχνίδια. Απαιτείται ευφυία, σύνεση και σαφήνεια. Και αυτό επιδεικνύει ο καγκελάριος από τη θέση που κατέχει», δήλωσε ο Μούτσενιχ.

Ο εισηγητής του ψηφίσματος από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) Γιόχαν Βάντεπουλ ανέφερε ότι «χρειάζεται αποφασιστικότητα και σαφήνεια για να στηριχθεί η Ουκρανία και απέρριψε τις αιτιάσεις του καγκελάριου, ο οποίος έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν θα στείλει γερμανούς στρατιώτες σε ουκρανικό έδαφος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...