Γερμανία: Η Bundeswehr δεν μπορεί να υπερασπιστεί τη χώρα, παραδέχθηκε ο υπουργός ’Αμυνας

«Δεν διαθέτουμε ένοπλες δυνάμεις οι οποίες θα μπορούσαν να αμυνθούν σε περίπτωση βάναυσου επιθετικού πολέμου» π.χ. από τη Ρωσία, προειδοποίησε ο υπουργός ‘Αμυνας Μπόρις Πιστόριους, παραδεχόμενος ανοιχτά τα σοβαρά προβλήματα της Bundeswehr.

Όπως αναφέρει η Bild, ο κ. Πιστόριους, μιλώντας σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τη χώρα ή τους συμμάχους της εναντίον ενός επιτιθέμενου όπως ο ρωσικός στρατός, τονίζοντας παράλληλα ότι «πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή την κατάσταση».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ακόμη και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί δήλωναν ότι δεν είχαν ακούσει ποτέ μια τόσο σαφή δήλωση από υπουργό ’Αμυνας, επισημαίνοντας ότι οι προηγούμενες ηγεσίες προσπαθούσαν να αποκρύψουν την απελπιστική κατάσταση του στρατού. Ενδεικτικά, η προκάτοχος του Πιστόριους, Κριστίνε Λάμπρεχτ, επιχείρησε ακόμη και να αποκρύψει από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο τις αναφορές για την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων σχετικά με το στρατιωτικό υλικό, ενώ επί υπουργίας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντίστοιχες αναφορές είχαν χαρακτηριστεί απόρρητες και οι βουλευτές μπορούσαν μόνο να διαβάσουν τα στοιχεία σε ειδική αίθουσα της Bundestag.

Ο Μπ. Πιστόριους δήλωσε ακόμη ότι η Γερμανία οφείλει να εκπληρώνει τις συμμαχικές της υποχρεώσεις. «Πρέπει να αρχίσουμε και πάλι να τις εκπληρώνουμε. Κατά το παρελθόν δεν το κάναμε». Η Bundeswehr «χρειάζεται επειγόντως όπλα, βαρύ εξοπλισμό, πυρομαχικά, αλλά και στρατιώτες», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...