Γερμανία: Η Ford σχεδιάζει χιλιάδες απολύσεις στο εργοστάσιο της Κολονίας

Εργοστάσιο της FORD στην Κολονία

Χιλιάδες νέες απολύσεις σχεδιάζει η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford στη Γερμανία, αυτή τη φορά στο εργοστάσιο της Κολωνίας, σύμφωνα με το γερμανικό συνδικάτο IG Metall.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η Ford θέλει να καταργήσει έως 3.200 θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο της Κολωνίας, που από το 1979 κατασκευάζει το μοντέλο Fiesta και σήμερα απασχολεί 15.000 εργαζόμενους. Οι περικοπές αφορούν κυρίως διοικητικές θέσεις, καθώς και το κέντρο ερευνών και σχεδιασμού. Στο μέλλον ο σχεδιασμός των νέων μοντέλων της Ford θα γίνεται αποκλειστικά στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους «υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος αποβιομηχανοποίησης στην περιοχή μας», ενώ τοπικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα» και διάχυτη απογοήτευση στη γενική συνέλευση των εργαζομένων της Ford τη Δευτέρα.

Ήδη, πριν από τρία χρόνια η Ford είχε καταργήσει 3.000 θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο της Κολωνίας. Λεπτομερείς ανακοινώσεις της εταιρείας για τις νέες περικοπές αναμένονται στα μέσα Φλεβάρη.

Επιπλέον, ήδη από πέρσι η Ford είχε ξεκαθαρίσει ότι το αργότερο στα μέσα του 2025 θα κλείσει το εργοστάσιό της στο γερμανικό κρατίδιο του Ζάαρ, όπου κατασκευάζεται το μοντέλο Focus. Μιλώντας στην οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt ο επικεφαλής της Ford για την Ευρώπη, Στιούαρτ Ρόουλεϊ, ανέφερε ότι με βάση τα σχέδια συνολικής αναδιάρθρωσης του ομίλου η εταιρεία είχε να επιλέξει ανάμεσα στο εργοστάσιο του Ζάαρ και εκείνο της Βαλένθια, στην Ισπανία.

Τελικά, προτίμησε τη Βαλένθια γιατί «προσφέρει καλύτερες οικονομικές συνθήκες για το μέλλον”, καθώς “είναι χαμηλότερο το κόστος των υλικών, των προμηθευτών, αλλά και το μισθολογικό κόστος». Σήμερα η Ford απασχολεί στο κρατίδιο του Ζάαρ 4.600 εργαζόμενους, ενώ εκτιμάται ότι από το συγκεκριμένο εργοστάσιο εξαρτώνται άλλες 1.300 θέσεις εργασίας σε μικρότερες επιχειρήσεις προμηθευτών και υπεργολάβων. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journa, η Ford έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις για την πώληση του εργοστασίου της στο Ζάαρ στην κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...