Γερμανία – Ιταλία: Μεγαλώνει η αμφισβήτηση για τα ΝΑΤΟικά σχέδια στην Ουκρανία

Αποστολή ΝΑΤΟικού οπλισμου στν Ουκρανία

Μεγαλώνει η λαϊκή αμφισβήτηση απέναντι στα ΝΑΤΟικά σχέδια στην Ουκρανία και την ανατολική Ευρώπη, και μάλιστα σε δυο κράτη «πυλώνες» του ευρωατλαντισμού, την Γερμανία και την Ιταλία. Και σε αυτές τις χώρες, όπως και στην Ελλάδα, το αιματοκύλισμα του ουκρανικού λαού που συνθλίβεται από τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσίας, παρουσιάζεται ως μια «μάχη για την ελευθερία και την δημοκρατία».

Σε μια περίοδο που η γερμανική κυβέρνηση κλιμακώνει την εμπλοκή της στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία επιδιώκοντας μεγαλύτερο ρόλο ως «παγκόσμιος παίκτης» και εγκρίνει την παράδοση βαρύ εξοπλισμού στον ουκρανικό στρατό, φθίνει η υποστήριξη του γερμανικού λαού στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Το ποσοστό των Γερμανών που τάσσονται υπέρ της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία συρρικνώνεται, υποδεικνύει η δημοσκόπηση Trendbarometer για λογαριασμό των τηλεοπτικών σταθμών RTL/ntv: Το ποσοστό μειώθηκε στο 46%, από 55% στις αρχές Απρίλη. Το ποσοστό όσων εναντιώνονται κατηγορηματικά στην αποστολή όπλων αυξήθηκε από 33% στο 44% το ίδιο διάστημα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων -το 70%– εκτιμά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να τερματιστεί μόνο μέσω της διπλωματίας και των συνομιλιών, ενώ το 24% θεωρεί πως χρειάζεται στρατιωτική λύση.

Κατά τη δημοσκόπηση, το 57% των Γερμανών θεωρεί ότι η αποστολή όπλων στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση του πολέμου σε άλλες χώρες, αν όχι στον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 34% δεν θεωρεί πως θα συμβεί αυτό.

Στην Ιταλία, το 50% των ερωτηθέντων τάσσεται ενάντια στην παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, μετέδωσε η γερμανική εφημερίδα «Tagesschau» επικαλούμενη έρευνα του Ιδρύματος «Friedrich Ebert». Το 11% δήλωσαν αναποφάσιστοι.

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την 1η Μάη στη «La Stampa» το 46% δήλωνε αντίθετο με την παράδοση βαρέως εξοπλισμού στην Ουκρανία. Στην Ιταλία εργατικά συνδικάτα έχουν οργανώσει αντιπολεμικές διαδηλώσεις ενάντια στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία και στην εμπλοκή της χώρας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση.

Δείτε ακόμα...