Γερμανία και Πολωνία συζητούν την αποστολή πυραύλων Patriot στην Ουκρανία

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι συζητά με το ΝΑΤΟ την πρόταση της Πολωνίας για την αποστολή γερμανικών μονάδων Patriot στην Ουκρανία, σε μια εξέλιξη που εάν προχωρήσει θα ρίξει επιπλέον λάδι στην φωτιά της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης. «Συζητάμε με τους συμμάχους μας για την διαχείριση της πρότασης της Πολωνίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο.

Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο προσέφερε στην Βαρσοβία το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot μετά την πτώση του ουκρανικού πυραύλου στο πολωνικό έδαφος. Στην συνέχεια, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Μάριους Μπλαζάκ, ζήτησε από την Γερμανία να στείλει αυτές τις μονάδες των Patriot στην Ουκρανία αντί της Πολωνίας. Απαντώντας η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ, δήλωσε ότι οι πύραυλοι Patriot  είναι ενταγμένοι στο ΝΑΤΟικό αντιπυραυλικό σύστημα και η αποστολή μονάδων Patriot εκτός του εδάφους του ΝΑΤΟ απαιτεί προηγουμένως συνομιλίες με το ΝΑΤΟ.

Ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, δήλωσε ότι αποτελεί απόφαση της Γερμανίας το πού θα αναπτυχθούν οι αντιαεροπορικές μονάδες Patriot και πρόσθεσε ότι θα ήταν καλύτερο για την ασφάλεια της Πολωνίας να αναπτυχθούν σε ουκρανικό έδαφος κοντά στα σύνορα. «Από στρατιωτικής απόψεως, θα ήταν καλύτερο αν αναπτύσσονταν στην Ουκρανία για να προστατεύσουν και το πολωνικό έδαφος. Τότε θα μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικότερα τόσο την Ουκρανία, όσο και την Πολωνία», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κάουνας της Λιθουανίας .

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι η απόφαση για το που θα αναπτυχθούν οι πύραυλοι είναι απόφαση των χωρών, αφού λάβουν υπ΄όψιν τους κανόνες σχετικά με τον τελικό χρήστη. «Ειδικές αποφάσεις επί ειδικών συστημάτων είναι εθνικές αποφάσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο ανάπτυξης του Γερμανικού συστήματος Patriot στην Ουκρανία, δεν αποκλείεται να συνδυαστεί με την ανάπτυξη Γερμανών στρατιωτικών που θα το χειριστούν, καθώς η Ουκρανία δεν έχει αυτό το σύστημα στο οπλοστάσιό της.

Ερωτώμενος σχετικά για το ενδεχόμενο αυτό, ο γγ του ΝΑΤΟ, απέφυγε να απαντήσει ευθέως, λέγοντας ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν προμηθεύσει με προηγμένα οπλικά συστήματα το Κίεβο χωρίς να στείλουν μαζί τους και προσωπικό του ΝΑΤΟ. «Ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτό είναι ο εξής: όταν υπάρχει ανάγκη για ειδικούς ώστε να χειρισθούν αυτά τα συστήματα, είτε πρόκειται για αντιαεροπορικά συστήματα είτε για προηγμένα συστήματα πυροβολικού, οι Ουκρανοί έλαβαν εκπαίδευση σε χώρα του ΝΑΤΟ», είπε. «Ορισμένες φορές υπάρχουν συμφωνίες τελικού χρήστη και άλλα πράγματα, άρα χρειάζεται να γίνουν διαβουλεύσεις με τους άλλους συμμάχους. Αλλά, τελικά, η απόφαση πρέπει να ληφθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις», πρόσθεσε, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...