Γερμανία: Κατά της παράδοσης πυραύλων «Τaurus» στην Ουκρανία τάσσονται οι περισσότεροι

Γερμανία Βερολίνο Πύλη Βρανδεμβούργου
Φώτο Αρχείου / Γερμανία Βερολίνο Πύλη Βρανδεμβούργου / Πηγή: Eurokinissi

Η πλειοψηφία των Γερμανών τάσσεται κατά της παράδοσης των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς «Taurus» στην Ουκρανία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση στην οποία καταγράφεται μεταξύ άλλων και έντονος φόβος για τον κίνδυνο πολέμου με τη Ρωσία. Χαμηλή «βαθμολογία» λαμβάνει από τους ερωτηθέντες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά και η υποψήφια για επανεκλογή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με το «DeutschlandTrend» του Ινστιτούτου Infratest-dimap για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 61% των ερωτηθέντων δεν συμφωνεί να παραδοθούν πύραυλοι «Taurus» στην Ουκρανία (+9 από την προηγούμενη μέτρηση τον Αύγουστο), ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει μόλις το 29% (-7). Ταυτόχρονα, και ενώ το θέμα των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εξακολουθεί να διχάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό, το 53% των ψηφοφόρων των Πρασίνων συναινεί να παραδοθούν, όπως και το 50% των ψηφοφόρων των Φιλελευθέρων (FDP). Αντιθέτως, οι υποστηρικτές της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), παρότι η ηγεσία ζητά την αποστολή των πυραύλων, σε ποσοστό 52% διατυπώνουν αντίθετη άποψη. Στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Όλαφ Σολτς το 58% συμφωνεί μαζί του κατά της αποστολής, ενώ στην Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και στη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) απορρίπτει την αποστολή το 84% και το 85% αντίστοιχα.

Έντονη καταγράφεται και η ανησυχία των πολιτών λόγω του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, με το 70% να δηλώνει «πολύ μεγάλη» και «μεγάλη» ανησυχία για το ενδεχόμενο η Γερμανία να καθίσταται όλο και συχνότερα στόχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Το 67% εκφράζει ανησυχία ότι η Γερμανία δεν είναι καλά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τη ρωσική κατασκοπία, ενώ το 64% ανησυχεί ότι η Ρωσία θα βάλει στο στόχαστρο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το 62% ότι η Γερμανία θα μπορούσε να εμπλακεί ευθέως στον πόλεμο.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει αυξηθεί και η υποστήριξη των πολιτών στην αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 74%, ενώ λανθασμένη θεωρεί αυτή την πολιτική μόνο το 20%. Τον Μάρτιο του 2022, λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 69% και 19%. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση αυτών των δαπανών, το 43% θεωρεί ότι πρέπει να εξοικονομηθούν κονδύλια από άλλους τομείς, το 34% ότι πρέπει να αρθεί το «φρένο χρέους» και το 9% ότι πρέπει να αυξηθούν οι φόροι και οι εισφορές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...