Γερμανία: Κλείνουν τέσσερα από τα πέντε προξενεία της Ρωσίας

Η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο

Το κλείσιμο τεσσάρων από τα πέντε προξενεία της Ρωσίας στη Γερμανία ανακοίνωσε το Βερολίνο, ως απάντηση στην απόφαση της Μόσχας να περιορίσει τον αριθμό των μελών της γερμανικής αποστολής στη Ρωσία.

Η απόφαση αυτή της Μόσχας καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη λειτουργία πολλών γερμανικών προξενείων.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, το Βερολίνο θα ανακαλέσει έως το τέλος του έτους την άδεια λειτουργίας τεσσάρων εκ των πέντε προξενείων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Γερμανία.

«Πρόκειται για ένα βήμα που αφορά την δομική ισοτιμία και την ισοτιμία σε προσωπικό», δήλωσε ο κ. Μπούργκερ, εξηγώντας ότι το περασμένο Σάββατο η Μόσχα κοινοποίησε την απόφασή της για εισαγωγή από τον Ιούνιο «ανώτατου ορίου στον αριθμό των μελών της γερμανικής διπλωματικής αποστολής και των γερμανικών ενδιάμεσων οργανισμών».

Πολλοί Γερμανοί υπάλληλοι θα κληθούν σύντομα να εγκαταλείψουν την Ρωσία, πρόσθεσε ο κ. Μπούργκερ, κάνοντας λόγο για «κλιμάκωση» και για «αδικαιολόγητη απόφαση», η οποία, όπως διευκρίνισε, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Ινστιτούτο Γκαίτε και τη Γερμανική Σχολή στη Μόσχα.

Ο περιορισμός των μελών της γερμανικής αποστολής στη Ρωσία σε 350 καθιστά πρακτικά αδύνατη τη λειτουργία των προξενικών γραφείων στο Καλίνινγκραντ, το Γεκατερίνενμπουργκ και το Νοβοσιμπίρσκ, έτσι από τον Νοέμβριο, η Γερμανία θα περιορίσει τη διπλωματική αποστολή της στη Ρωσική Ομοσπονδία στην πρεσβεία στη Μόσχα και στο προξενείο στην Αγία Πετρούπολη.

Από την άλλη πλευρά, έως το τέλος του έτους επί γερμανικού εδάφους θα παραμείνουν σε λειτουργία η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο και ένα από τα προξενεία σε Βόννη, Φρανκφούρτη, Αμβούργο, Λειψία και Μόναχο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...