Γερμανία: Μόνο σε άτομα πάνω από 60 ετών το εμβόλιο της Astrazeneca

«Το εμβόλιο της εταιρείας Astrazeneca πρέπει να συνιστάται μόνο για άτομα άνω των 60 ετών» αναφέρεται στο «σχέδιο σύστασης» της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko) της Γερμανίας, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ενώ η καγκελάριος Μέρκελ συγκάλεσε σήμερα έκτακτη τηλεδιάσκεψη των πρωθυπουργών των γερμανικών κρατιδίων, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν, καθώς και εκπροσώπων των Ινστιτούτων «Πάουλ Έρλιχ» και «Ρόμπερτ Κοχ», προκειμένου να εξεταστούν τα νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με το σχέδιο σύστασης του Stiko, ο εμβολιασμός κάτω από το όριο των 60 ετών θα πρέπει να παραμείνει δυνατός, αλλά να γίνεται μόνο κατά την κρίση του γιατρού. Ο λόγος είναι οι θρομβώσεις της εγκεφαλικής φλέβας, η οποία πρόσφατα εμφανίστηκαν ιδίως σε γυναίκες κάτω των 55 ετών και συμπίπτουν χρονικά με τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της Astrazeneca.

Νωρίτερα σήμερα και μετά την ανακοίνωση του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ» περί 31 περιστατικών θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου σε άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 63 ετών, εκ των οποίων 29 γυναίκες, πρώτο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο τoυ Βερολίνου Charite αποφάσισε να αναστείλει προληπτικά τη χορήγησή του σε γυναίκες άνω των 60 ετών, για να ακολουθήσουν δεκάδες κλινικές αλλά και τα κρατίδια Βερολίνου, Βαυαρίας, Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και Ρηνανίας – Παλατινάτου. Λίγο αργότερα η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (StiKo) της Γερμανίας εξέδωσε σύσταση για αναστολή της χορήγησης του συγκεκριμένου εμβολίου σε άτομα κάτω των 60 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...