Γερμανία: Ο καγκελάριος Σόλτς ανακοίνωσε την αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων και ραντάρ στην Ουκρανία

Αντιαεροπορικό σύστημα «Iris-T»

Την απόφαση της κυβέρνησής του να αποστείλει στην Ουκρανία αντιαεροπορικό σύστημα και ραντάρ παρακολούθησης ανακοίνωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς από το βήμα της γερμανικής βουλής.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ο Ολ. Σολτς έκανε λόγο για παράδοση στον ουκρανικό στρατό ενός αντιαεροπορικού συστήματος τύπου «Iris-T» και ραντάρ εντοπισμού, το οποίο μπορεί να διακρίνει και δυνάμεις πυροβολικού.

Το αντιαεροπορικό σύστημα «Iris-T» είναι σύστημα μικρού βεληνεκούς, που κατασκευάζεται στη Γερμανία, ενώ στην κατασκευή του συμμετέχει και η Ελλάδα. Ο πύραυλος μπορεί να εκτοξευτεί και από αεροσκάφη (αντικαθιστώντας τον «Sidewinder 9»), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στην Ουκρανία θα παραδοθεί ένα τουλάχιστον σύστημα επίγειας εκτόξευσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Tagesspiegel», η Γερμανία, έπειτα από σχετική συμφωνία με τις ΗΠΑ, θα στείλει από τα αποθέματά της τέσσερις πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων «Mars II».

«Τις επόμενες ημέρες θα παραδώσουμε στην Ουκρανία δώδεκα από τα πιο σύγχρονα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, σε συνεργασία με την Ολλανδία», δήλωσε ακόμη ο Όλαφ Σολτς και τόνισε ότι η Γερμανία «θα στηρίξει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...