Γερμανία: Ο «Nord Stream 2» δεν θα λειτουργήσει πριν από τα μέσα του 2022

Σταθμός μεταφοράς φυσικού αερίου του Nord Stream
Σταθμός μεταφοράς φυσικού αερίου του Nord Stream

Καμία απόφαση για την πιστοποίηση του αγωγού «Nord Stream 2» δεν αναμένεται πριν από τα μέσα του 2022 διεμήνυσε σήμερα η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας, η οποία έχει αναστείλει τη διαδικασία αδειοδότησης του αγωγού λόγω ενός «νομικού εμποδίου». Η απόφαση να επιτραπεί το άνοιγμα αυτού του αγωγού ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία «δεν θα ληφθεί το πρώτο εξάμηνο» του 2022, δήλωσε συγκεκριμένα ο Γιόχεν Χόμαν, ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύων, σε συνέντευξη Τύπου. Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, οι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί και τα πολύμορφα εμπόδια που ορθώνουν μία σειρά παράγοντες, καθυστερούν τη λειτουργία του αγωγού, συμβάλλοντας σε ένα βαθμό στην αύξηση των τιμών, με το μάρμαρο να καλούνται να το πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα.

Στα μέσα Νοέμβρη, η γερμανική υπηρεσία δικτύων ανέστειλε τη διαδικασία πιστοποίησης του σχεδίου μέχρι η εταιρεία «Nord Stream», που εδρεύει στην Ελβετία, να συστήσει εταιρεία με βάση το γερμανικό δίκαιο, ένας όρος που είναι απαραίτητος προκειμένου να εξασφαλίσει άδεια εκμετάλλευσης. «Η εταιρεία “Nord Stream AG” μας ενημέρωσε ότι συνέστησε αυτή τη νέα εταιρεία», δήλωσε ο Χόμαν. Όμως η διαδικασία πιστοποίησης δεν θα επαναληφθεί έως ότου «μας παραδοθούν τα αντίστοιχα έγγραφα με τρόπο που θα μπορούν να ελεγχθούν», είπε.

Αν και το Βερολίνο ισχυρίζεται ότι η αναστολή της πιστοποίησης δεν είχε πολιτικό χαρακτήρα, η νέα αναβολή της πιστοποίησης (που αρχικά είχε προσδιοριστεί για τις αρχές του 2022) μάλλον υποδεικνύει το αντίθετο.

Άλλωστε, ο αγωγός βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο και της αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Γερμανία, στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, με επίκεντρο την Ουκρανία. Η νέα γερμανική κυβέρνηση, υπό τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, προειδοποίησε πρόσφατα τη Μόσχα ότι, με βάση σχετική συμφωνία Βερολίνου – Ουάσιγκτον, η λειτουργία του αγωγού θα διακοπεί σε περίπτωση νέας στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν χθες, Τετάρτη, μετά την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από τη Γερμανία. Το Βερολίνο αντιδρούσε στην καταδίκη σε ισόβια ενός Ρώσου υπηκόου για τη δολοφονία στο Βερολίνο ενός Τσετσένου διαφωνούντος το 2019, η οποία διατάχθηκε, σύμφωνα με γερμανικό δικαστήριο, από τη Μόσχα.

Το πράσινο φως των γερμανικών αρχών είναι ένα από τα τελευταία στάδια πριν από τη λειτουργία του αγωγού, κατασκευή του οποίου έχει ολοκληρωθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει επίσης στη συνέχεια να δώσει την έγκρισή της. Στη συνέχεια η έγκριση θα πρέπει να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...