Γερμανία: Ουκρανοί στρατιωτικοί θα εκπαιδευτούν στα Panzerhaubitze 2000

Γερμανικά αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000 σε άσκηση
Φώτο Αρχείου / Γερμανικά αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000 σε άσκηση

Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία επιβεβαιώνεται καθημερινά, καθώς οι χώρες μέλη της λυκοσυμμαχίας έχουν αναλάβει πλήρως την οικονομική, στρατιωτική και επιμελητειακή ενίσχυση της κυβέρνησης του Κιέβου. Σε αυτό το πλαίσιο, Ουκρανοί στρατιωτικοί έφθασαν στη Γερμανία για να εκπαιδευτούν στο σύστημα του πυροβολικού Panzerhaubitze 2000, ενημέρωσαν χθες Τρίτη κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο το Γερμανικό Πρακτορείο.

Το είδος αυτό τεθωρακισμένου αυτοκινούμενου πυροβόλου θα χρησιμοποιηθεί εναντίον των δυνάμεων της Ρωσίας. Με απλές οβίδες, το δραστικό βεληνεκές του φθάνει τα 30 χιλιόμετρα. Με ειδικά βελτιωμένα πυρομαχικά, το βεληνεκές του μπορεί να φθάσει τα 40-50 χλμ., σύμφωνα με την Bundeswehr. Κάθε τέτοιο πυροβόλο έχει πενταμελές πλήρωμα.

Μελλοντικά πληρώματα, συντηρητές και διερμηνείς έφθασαν στη γερμανική επικράτεια χθες. Η εκπαίδευσή τους ξεκινά σήμερα στη Σχολή Πυροβολικού της Μπούντεσβερ, στο Ίνταρ-Όμπερσταϊν, διευκρίνισαν οι πηγές του dpa. Ο αριθμός των μελών πληρωμάτων που έφθασαν στη Γερμανία ξεπερνά τα 60.

Η εκπαίδευση των πληρωμάτων αναμένεται να διαρκέσει περίπου 40 ημέρες, ανάλογα με την εξοικείωση των ουκρανών στρατιωτικών με όπλα του είδους.

Τα Πάνζερ επιστρέφουν στην ουκρανική στέπα

Τα Γερμανικά αυτοκινούμενα πυροβόλα Panzerhaubitzen 2000 howitzers
Φώτο Αρχείου / Τα Γερμανικά αυτοκινούμενα πυροβόλα Panzerhaubitzen 2000 howitzers / Πηγή: TWITTER

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, η Κριστίνε Λάμπρεχτ, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως το Βερολίνο θα διαθέσει στην Ουκρανία επτά Panzerhaubitze 2000. Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε από την πλευρά της στα τέλη Απριλίου πως θα παραδώσει επίσης «περιορισμένο αριθμό» τέτοιων συστημάτων.

Ο Αμερικανικός στρατός εκπαιδεύει Ουκρανούς στα Μ-777

Πυροβόλα M-777 howitzer του Στρατού των ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Πυροβόλα M-777 howitzer του Στρατού των ΗΠΑ

Εκτός από την προμήθεια εξοπλισμών οι αμερικανικές δυνάμεις εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Γκράφενβερ, στο Άνω Παλατινάτο της Γερμανίας, δήλωσε εκπρόσωπος της Στρατιωτικής Διοίκησης Ευρώπης και Αφρικής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 50-60 στρατιώτες εκπαιδεύονται αυτή την περίοδο σε δυτικά συστήματα πυροβολικού. Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες. «Εκπαιδεύουμε κάθε φορά ανάλογο αριθμό στρατιωτών προς τα συστήματα που διαθέτουμε», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος. Αντίστοιχα προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα όσα έχει επισήμως ανακοινώσει το αμερικανικό Πεντάγωνο, η εκπαίδευση πραγματοποιείται από άνδρες της Εθνικής Φρουράς της Φλόριντα, οι οποίοι συμμετείχαν σε προγράμματα εκπαίδευσης στην Ουκρανία, πριν τη ρωσική εισβολή.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, έχει δηλώσει ότι η εκπαίδευση γίνεται τόσο σε συστήματα που ήδη υπάρχουν στον ουκρανικό στρατό, όσο και σε νέα πυροβόλα, όπως το οβιδοβόλο Μ-777.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Δείτε ακόμα...