Γερμανία – Παλαιστίνη: Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Αμπάς για “50 ολοκαυτώματα” του Ισραήλ

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς

Αντιπαράθεση ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς έχει ξεσπάσει με αφορμή τις προχτεσινές δηλώσεις του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, που είπε ότι «από το 1947 έως σήμερα το Ισραήλ διέπραξε 50 σφαγές σε παλαιστινιακά χωριά και πόλεις, στο Ντέιρ Γιασίν, στην Ταντούρα, στο Καφρ Κασίμ και πολλά άλλα, 50 σφαγές, 50 ολοκαυτώματα».

Η αναφορά του Παλαιστίνιου Προέδρου προκάλεσε άμεσα έντονες αντιδράσεις στο Ισραήλ, με την κυβέρνηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ να απαιτεί από τη γερμανική κυβέρνηση την καταδίκη της δήλωσης. Ακολούθησε η αντίδραση του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών, που ανέφερε πως το Ισραήλ όχι μόνο συνεχίζει τις ενέργειες κατά των Παλαιστινίων, αλλά προσπαθεί να καταπιέσει σχόλια «που θυμίζουν στους Ισραηλινούς και τη διεθνή κοινότητα τα πολλά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το Ισραήλ».

Μέτα από αυτά ο Σολτς από τον λογαριασμό του στο Τουίτερ δήλωσε «αηδιασμένος» από τις «εξωφρενικές δηλώσεις» του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, αναφέροντας: «Για μας τους Γερμανούς ειδικά, οποιαδήποτε σχετικοποίηση της μοναδικότητας του Ολοκαυτώματος είναι μη ανεκτή και ανεπίτρεπτη. Είμαι αηδιασμένος από τις εξωφρενικές δηλώσεις του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς».

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αργότερα χτες βράδυ είχε δρομολογηθεί επικοινωνία του καγκελάριου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, επειδή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποδίδει τη «μέγιστη σημασία» στη στενή σχέση εμπιστοσύνης με το Ισραήλ.

Το πινγκ – πονγκ δηλώσεων και αντιδηλώσεων συνεχίστηκε με νεότερη αντίδραση του Παλαιστίνιου Προέδρου, που προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας πως το ναζιστικό Ολοκαύτωμα σε βάρος εκατομμυρίων Εβραίων είναι «το πιο ειδεχθές έγκλημα στη σύγχρονη Ιστορία». Τόνισε πως δεν το αρνείται, ούτε αμφισβητεί «τη μοναδικότητα του Ολοκαυτώματος», επισημαίνοντας από την άλλη ότι «τα εγκλήματα και οι σφαγές σε βάρος του παλαιστινιακού λαού από τη Νάκμπα το 1947 και έπειτα συνεχίζονται και διαπράττονται από τα χέρια των ισραηλινών δυνάμεων».

Δείτε ακόμα...