Γερμανία: Παραιτήθηκε η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ, υπέβαλε σήμερα το πρωί της παραίτησή της στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, επιβεβαιώνοντας τα ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες και προανήγγειλαν την εξέλιξη αυτή.

Σε γραπτή δήλωσή της, η Λάμπρεχτ υποστηρίζει ότι η ενασχόληση των μέσων ενημέρωσης εδώ και μήνες με το πρόσωπό της δεν επέτρεψαν μία «αντικειμενική αναφορά και συζήτηση για τους στρατιώτες, τη Bundeswehr (σ.σ. τον γερμανικό στρατό) και τις αποφάσεις πολιτικής ασφάλειας προς το συμφέρον των πολιτών της Γερμανίας», θέματα που όπως προσθέτει θα έπρεπε να βρίσκονται «στο προσκήνιο».

Στην επιστολή παραίτησής της η Λάμπρεχτ ανέφερε μεταξύ άλλων, «η πολύμηνη εστίαση των ΜΜΕ σε εμένα ως άτομο σχεδόν δεν επιτρέπει την αντικειμενική κάλυψη και συζήτηση σχετικά με τους στρατιώτες και τη θέση της πολιτικής ασφάλειας προς το συμφέρον των πολιτών».

Η Λάμπρεχτ έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις τους τελευταίους μήνες, για διάφορα ζητήματα, ενώ αναλύσεις γερμανικών ΜΜΕ κάνουν λόγο και για δυσφορία του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος για τις αργές διαδικασίες αναφορικά με την υλοποίηση του γιγαντιαίου εξοπλιστικού προγράμματος, ύψους 100 δισ. ευρώ, που εξήγγειλε πέρυσι η γερμανική κυβέρνηση.

Πλέον ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καλείται να ορίσει τον διάδοχο της Λάμπρεχτ, με πιθανούς υποψήφιους, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, την πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, Εύα Χεγκλ, την υφυπουργό Άμυνας, Σιέμτιε Μέλερ, τον πρόεδρο του SPD Λαρς Κλίνγκμπάιλ και τον τέως υπουργό Εργασίας, Ουμπέρτους Χάιλ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, DW, DPA

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...