Γερμανία: Ψάχνει σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας από Ισραήλ ή ΗΠΑ

Στην πρόθεση του Βερολίνου να αγοράσει σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας από το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ για να αμυνθεί έναντι απειλών, όπως οι ρωσικοί πύραυλοι Iskander που είναι ανεπτυγμένοι στο Καλίνινγκραντ, επανέρχεται η γερμανική εβδομαδιαίας εφημερίδας Welt am Sonntag.

Η Ρωσία ανακοίνωσε το 2018 ότι ανέπτυξε πυραύλους Iskander στο θύλακά της του Καλίνινγκραντ, ένα κομμάτι ρωσικού εδάφους στριμωγμένο ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία. Το Iskander ένα κινητό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων, έχει αντικαταστήσει τους σοβιετικούς πυραύλους Scud και οι δύο τηλεκατευθυνόμενοι πύραυλοί του μπορούν να φέρουν είτε συμβατικές, είτε πυρηνικές κεφαλές.

Οι πύραυλοι Iskander μπορούν να πλήξουν σχεδόν ολόκληρη τη δυτική Ευρώπη και δεν υπάρχει εγκατεστημένη αντιπυραυλική ασπίδα που να προστατεύει απ’ αυτή την απειλή, δηλώνει σε συνέντευξή του στη Welt am Sonntag ο γενικός επιθεωρητής των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων Έμπερχαρντ Τσορν.

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δήλωσε πως το Βερολίνο θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες του σε πάνω από το 2% του ΑΕΠ του διοχετεύοντας στις Ένοπλες Δυνάμεις 100 δισ. ευρώ.

Ο Τσορν ανήκει σε ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων που διαβουλεύονται με τον Σολτς για το πώς θα δαπανηθούν τα χρήματα αυτά.

«Μέχρι στιγμής, μόνο ένα πράγμα είναι σαφές: Δεν έχουμε ούτε το χρόνο ούτε τα χρήματα για να αναπτύξουμε τα δικά μας τέτοια συστήματα (πυραυλικής άμυνας) επειδή η πυραυλική απειλή είναι γνωστό ότι υφίσταται ήδη», δήλωσε ο Τσορν.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Γερμανία δεν διαθέτει αντιπυραυλική άμυνα μικρού βεληνεκούς, η οποία να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προστατευθούν στρατεύματα που βρίσκονται σε κίνηση ή τελούν υπό απειλή κατά την ανάπτυξή τους, δήλωσε ότι το Βερολίνο έχει αρχίσει να εξετάζει την αγορά τέτοιων συστημάτων και πρέπει τώρα να λάβει μια απόφαση.

Πέραν αυτών, οι γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να επενδύσουν 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2032 για να γεμίσουν και πάλι τις αποθήκες πυρομαχικών τους, προσέθεσε ο ίδιος.

Πηγή: cnn

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...