Με 407 ψήφους υπέρ, 226 κατά και τέσσερις αποχές, η Bundestag ενέκρινε σήμερα την μερική νομιμοποίηση της ινδικής κάνναβης στην Γερμανία. Το σχέδιο της κυβέρνησης για «ελεγχόμενη απελευθέρωση», όπως την λέει, της κατοχής και χρήσης κάνναβης έχει επικριθεί ιδιαίτερα, ενώ δεν θεωρείται βέβαιη η υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με το σχέδιο του σοσιαλδημοκράτη (SPD) υπουργού Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ , από την 1η Απριλίου στα άτομα άνω των 18 ετών θα επιτρέπεται η κατοχή έως και 25 γραμμαρίων κάνναβης για προσωπική κατανάλωση, ενώ νόμιμη θα είναι και η καλλιέργεια έως και τριών φυτών κάνναβης στο σπίτι. Από την 1η Ιουλίου θα μπορούν να λειτουργούν και σύλλογοι καλλιέργειας, με έως και 500 ενήλικα μέλη, αλλά όχι για εμπορική χρήση, μόνο δική τους χρήση – έως 50 γραμμαρίων/μήνα. Η δημόσια κατανάλωση σε σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και σε απόσταση 100 μέτρων από αυτά θα απαγορεύεται, όπως και το κάπνισμα σε πεζοδρόμους μέχρι τις 20:00.
Η αρχική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο 18 μήνες μετά την έναρξη της εφαρμογής τους. Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι «με αυτόν τον νόμο θα πετύχουμε να περιορίσουμε σημαντικά την μαύρη αγορά, θα προστατεύουμε καλύτερα τα παιδιά και τους νέους μας και θα έχουμε ένα ασφαλές προϊόν για τους ενήλικες καταναλωτές». Σύμφωνα με τον ίδιο, η μέχρι τώρα πολιτική απέτυχε, επειδή οι καταναλωτές είναι όλο και περισσότεροι και κυρίως νέοι.
Θετικά αποτελέσματα από τη νέα νομοθεσία αναμένει και ο επίτροπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τα ναρκωτικά Μπούρκχαρτ Μπλίνερτ: «Οι απαγορεύσεις δεν βοηθούν κατά του καπνίσματος και η τρέχουσα ποινικοποίηση δεν έχει καμία σχέση με την προστασία της υγείας. Αυτό φαίνεται από την πραγματικότητα των 4,5 εκατομμυρίων ενήλικων χρηστών κάνναβης το 2023», δήλωσε ο κ. Μπλίνερτ και έκανε λόγο για νέα πολιτική, «μακριά από τον στιγματισμό και την ποινικοποίηση, με περισσότερη προστασία και βοήθεια».
Ο DHV διεξήγαγε τον Σεπτέμβρη την πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη σχετικά με την κάνναβη στη Γερμανία και τα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευτούν μέσα στο Νοέμβρη.
«Οικονομικά οφέλη»…
Σύμφωνα με μια μελέτη του Γερμανικού Συνδέσμου Κάνναβης (DHV) που εδώ και χρόνια προωθεί την νομιμοποίηση της κάνναβης και η οποία επικεντρώνεται στα οικονομικά οφέλη για το γερμανικό κράτος και τη γερμανική επιχειρηματικότητα, προκύπτει το συμπέρασμα ότι θα υπάρξουν μεγάλα οικονομικά οφέλη. Τα κρατικά έσοδα μόνο από τη φορολόγηση της κάνναβης θα ξεπερνούσαν το 1 δισ. ευρώ ετησίως. Κι αυτός είναι ένας συντηρητικός υπολογισμός. Υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια προς τα πάνω, και σχεδόν καθόλου προς τα κάτω», έχει δηλώσει στο περιοδικό «Der Spiegel» ο Γιούστους Χάουκαπ, οικονομολόγος του πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ που εργάστηκε για τη μελέτη του DHV.
Από τη μία, υποτιθέμενος στόχος των κομμάτων μέσω της νομιμοποίησης είναι ο «έλεγχος» και ο «περιορισμός» της χρήσης κάνναβης (ιδιαίτερα, λένε, στις νέες ηλικίες), από την άλλη δεν μπορούν να κρύψουν τη χαρά τους για το γεγονός ότι περίπου 4 εκατ. άνθρωποι στη Γερμανία κάνουν τακτική χρήση κάνναβης και εκτιμάται ότι καταναλώνονται ετησίως 200 – 600 τόνοικάνναβης . Τα καπιταλιστικά κράτη με κυνισμό παραδέχονται ότι εφόσον το «πρόβλημα υπάρχει» και ήδη η χρήση του ναρκωτικού αυτού είναι διαδεδομένη, γιατί να μην αποτελέσει ένα ακόμη πεδίο κερδοφορίας και «ανάπτυξης»;
και αντιδράσεις
Από την άλλη πλευρά ωστόσο ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κλάους Ράινχαρντ τόνισε ότι η κάνναβη είναι ουσία η οποία προκαλεί εθισμό. «Περίπου το 10% των τακτικών χρηστών έχει εξάρτηση, ενώ η τακτική χρήση από άτομα κάτω των 25 ετών δύναται να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Φοβάμαι ότι η νομιμοποίηση θα ωθήσει περισσότερους να δοκιμάσουν», δήλωσε.
Η νέα νομοθεσία θα τεθεί προς έγκριση στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο στο τέλος Μαρτίου. Η έγκριση δεν είναι νομικά αναγκαία, το Συμβούλιο ωστόσο μπορεί να ζητήσει διαδικασία διαιτησίας με την Bundestag, καθυστερώντας την εφαρμογή του νόμου, κάτι που έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ