Γερμανία: Σε επιτροπή για το σκάνδαλο Cum-Ex θα καταθέσει ο Ολαφ Σολτς

Για το σκάνδαλο Cum-Ex που σχετίζεται με φοροαποφυγή θα καταθέσει την Παρασκευή στις 19 Αυγούστου ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε διερευνητική επιτροπή, που έχει συσταθεί στο Κοινοβούλιο του Αμβούργου.

Η υπόθεση αφορά την ιδιωτική τράπεζα Warburg Bank του Αμβούργου, όταν ο  Όλαφ Σολτς ήταν τοπικός κυβερνήτης. Με τη μέθοδο των συναλλαγών Cum-Ex (εντός, εκτός) οι κάτοχοι μετοχών τις αντάλλασσαν συχνά και σε σύντομο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να χάνονται τα ίχνη του δικαιούχου που με αυτό τον τρόπο δεν πλήρωνε φόρο 25% για τα μερίσματα που λάμβανε. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που καλείται για κατάθεση ο Ολαφ Σολτς για το σκάνδαλο Cum-Ex. To 2020 ο είχε καταθέσει στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου του Αμβούργου, χωρίς να προκύπτουν στοιχεία εναντίον του. Η υπόθεση έλαβε νέα διάσταση την περασμένη εβδομάδα όταν η εισαγγελία της Κολωνίας, που διενεργεί έρευνα για την υπόθεση, εντόπισε ποσό 218.000 ευρώ σε μετρητά σε μία τραπεζική θυρίδα που διατηρούσε στη Warburg Bank ο Γιοχάνες Καρς, άλλοτε κορυφαίο στέλεχος του SPD και βουλευτής Αμβούργου μέχρι το 2020. Γερμανικά μέσα ενημέρωσης διατυπώνουν τώρα υποψίες μήπως ο Γ. Καρς θα μπορούσε να ήταν εκείνος που άσκησε επιρροή για να μην πληρώσει τους οφειλόμενους φόρους η Warburg Bank μετά την αποκάλυψη των συναλλαγών Cum-Ex.

Το 2016 στο Αμβούργο, μετά από διαμεσολάβηση του βουλευτή Γιοχάνες Καρς και ενώ είχε ήδη αρχίσει δικαστική έρευνα στην Warbug Bank, ο τότε τοπικός κυβερνήτης και σημερινός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συναντήθηκε με τους μεγαλομετόχους της τράπεζας. Λίγο αργότερα οι αρμόδιες αρχές του κρατιδίου αποφάσισαν να μην διεκδικήσουν από τη Warburg Bank τους οφειλόμενους φόρους, ύψους 47 εκ. ευρώ. Όμως το 2017 ο τότε υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανήλθε στο ζήτημα και έδωσε εντολή στις αρχές του Αμβούργου να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα, τα οποία εκείνος υπολόγιζε σε 43 εκ. ευρώ.

«Καμία υποψία» σε βάρος του Όλαφ Σολτς για το σκάνδαλο φοροδιαφυγής «Cum-Ex», δεν διαπιστώνει η γενική εισαγγελία του Αμβούργου, η οποία απέρριψε καταγγελία σε βάρος του ομοσπονδιακού καγκελάριου για την υπόθεση.

Η Γενική Εισαγγελία του Αμβούργου δεν έχει μέχρι στιγμής οποιοδήποτε στοιχείο σχετικά με ενδεχόμενη βοήθεια του Όλαφ Σολτς από τη θέση του δημάρχου/κυβερνήτη του Αμβούργου κατά την επίμαχη περίοδο στο φορολογικό σκάνδαλο της Warburg Bank, δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel η εισαγγελέας Μία Σπέρλινγκ-Κάρστενς, ενώ εκπρόσωπος της εισαγγελίας επιβεβαίωσε την πληροφορία στο Γερμανικό Πρακτορείο (dpa).

Το σχετικό πόρισμα εκδόθηκε τη 10η Αυγούστου.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο δικηγόρος Γκέρχαρντ Στράτε κατέθεσε μήνυση σε βάρος του Όλαφ Σολτς και του πρώην υπουργού Οικονομικών του Αμβούργου και σημερινού δημάρχου/κυβερνήτη του, του Πέτερ Τσέντσερ, με την υποψία ότι συνέβαλαν στη φοροδιαφυγή της τράπεζας Warburg.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα απέρριψε τώρα τη μήνυση ως αβάσιμη, επισημαίνει η Tagesspiegel, καθώς «δεν υπάρχουν επαρκείς πραγματικές ενδείξεις για την υποψία ότι η πιθανολογούμενη φοροδιαφυγή της τράπεζας προωθήθηκε εν γνώση ή με την πρόθεση των υπευθύνων των αρμόδιων φορολογικών αρχών του Αμβούργου».

Η εφορία του Αμβούργου είχε παραιτηθεί προσωρινά το 2016 από τη διεκδίκηση φόρων ύψους 47 εκατομμυρίων ευρώ και ζητούμενο παραμένει αν αυτό έγινε με την έγκριση, ή ακόμη και με πρωτοβουλία, της τότε πολιτικής ηγεσίας του κρατιδίου.

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι υπήρξε πολιτική επιρροή και είμαι βέβαιος ότι αυτό δεν θα αλλάξει», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα αναφερόμενος στην υπόθεση ο Ολαφ Σολτς.

(Πηγή: DW, ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...