Γερμανία: SPD Πράσινοι και FDP ξεκινούν σήμερα επίσημες διαπραγματεύσεις

Ομοσπονδιακές Εκλογές στην Γερμανία - 2021
Ομοσπονδιακές Εκλογές στην Γερμανία – 2021

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι και το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) ξεκινούν σήμερα στη Γερμανία τις επίσημες διαπραγματεύσεις τους για το σχηματισμό τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Έξι αντιπρόσωποι από κάθε κόμμα θα συναντηθούν με τους επικεφαλής των ομάδων εργασίας στο Βερολίνο. Συνολικά υπάρχουν 22 ομάδες εργασίας που θα διαπραγματευθούν τις προσεχείς εβδομάδες τις λεπτομέρειες της προγραμματικής συμφωνίας του συνασπισμού, που αποκαλείται «φωτεινός σηματοδότης» από τα χρώματα των τριών κομμάτων (κόκκινο, κίτρινο, πράσινο).

Αν και έχουν γίνει προκαταρκτικές, ανεπίσημες συνομιλίες των τριών κομμάτων, η οριστική συμφωνία για το κυβερνητικό σχήμα απέχει αρκετά, καθώς το σχετικό παζάρι επηρεάζεται από τις γενικότερες ενδοαστικές αντιπαραθέσεις του γερμανικού κεφαλαίου.

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Bundesbank

Γ. Βάιντμαν, Πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank)
Φώτο Αρχείου / Γ. Βάιντμαν, Πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank)

Στο μεταξύ, την παραίτησή του από πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) ανακοίνωσε μετά από 10 χρόνια στη θέση αυτή ο Γ. Βάιντμαν.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα προτείνει έναν υποψήφιο για το αξίωμα, ενώ ο διορισμός γίνεται από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο. Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός ενδέχεται να επιδιώξει συμφωνία για πιο εκτεταμένο δανεισμό, βρίσκοντας «παραθυράκια» για να προσπεραστεί το «φρένο χρέους».

«Με τον Βάιντμαν η ΕΚΤ χάνει τον τελευταίο της διορθωτή», γράφει η εφημερίδα «Die Welt», προσωποποιώντας στον Βάιντμαν την πάγια στάση των γερμανικών κυβερνήσεων και του γερμανικού κεφαλαίου απέναντι στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του Βάιντμαν στην Bundesbank, η «Zeit» αναφέρει τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Κούκις, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, τον Ούρλιχ Μπιντζάιλ, γενικό διευθυντή στην ΕΚΤ, την Έλγκα Μπαρτς, η οποία εργάζεται στην «BlackRock» και την αναπληρώτρια του Γ. Βάιντμαν, Κλαούντια Μπουχ.

Σύμφωνα με την «Sueddeutsche Zeitung», οι Φιλελεύθεροι θέλουν το ζήτημα του επόμενου κεντρικού τραπεζίτη να συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρ. Χάμπεκ, εξέφρασε σεβασμό στο έργο του Βάιντμαν, τονίζοντας ωστόσο ότι απαιτείται εκσυγχρονισμός και της Bundesbank.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...