Γερμανία: Στέλνει 14 άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία

Άρματα Leopard 2A6 του γερμανικού στρατού

Η Γερμανία θα διαθέσει στην Ουκρανία 14 άρματα μάχης Leopard 2A6 ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει από χθες, σε μια εξέλιξη που συνιστά σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης «διά αντιπροσώπων» που διεξάγεται στο έδαφος της Ουκρανίας. 

Σύμφωνα με τον Όλαφ Σολτς, η απόφαση αποτελεί το αποτέλεσμα εντατικών διαβουλεύσεων με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους της Γερμανίας και «είναι σύμφωνη με τη γνωστή μας γραμμή υποστήριξης της Ουκρανίας στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας», καθώς «ενεργούμε σε στενό διεθνή συντονισμό». Ο στόχος τώρα, πρόσθεσε ο καγκελάριος, είναι να συγκεντρωθούν γρήγορα δύο τάγματα αρμάτων μάχης για την Ουκρανία, ενώ το πακέτο περιλαμβάνει πυρομαχικά και συντήρηση των αρμάτων. Οι Ουκρανοί στρατιώτες θα πρέπει να εκπαιδευτούν στα Leopard στη Γερμανία, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», η σχετική απόφαση ελήφθη χθες το απόγευμα στην καγκελαρία, έπειτα από τη διαβεβαίωση ότι και οι ΗΠΑ θα παραδώσουν στην Ουκρανία 30 άρματα μάχης Abrams.

Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της χώρας. Ο Αντρέ Βούστνερ, πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Ένωσης Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε ότι η παράδοση αρμάτων μάχης «Leopard 2» συρρικνώνει την επιχειρησιακή δυνατότητα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...