Γερμανία: Στη λογική της ατομικής ευθύνης – Διαχωρισμού ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη

Άνγκελα Μέρκελ, Καγκελάριος της Γερμανίας
Φώτο Αρχείου / Άνγκελα Μέρκελ, Καγκελάριος της Γερμανίας / Πηγή: EUROKINISSI

Στη λογική της ατομικής ευθύνης και του διαχωρισμού ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη, κινούνται τα μέτρα που ανακοίνωσε η Άνγκελα Μέρκελ, που εκτελεί χρέη υπηρεσιακής καγκελαρίου της Γερμανίας, μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Έπειτα από πολύωρη διαβούλευση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι επικεφαλής των κρατιδίων αποφάσισαν, μεταξύ άλλων τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας και κέντρα αποκατάστασης ασθενών, οι οποίοι παράλληλα θα λάβουν και έκτακτο επίδομα ως αναγνώριση της προσφοράς τους.

Επίσης, πλέον ο αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία θα συνδέεται με τα μέτρα που θα λαμβάνονται από τα κρατίδια: αν οι εισαγωγές ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών είναι τρεις, θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε χώρους και υπηρεσίες μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή αναρρώσει από αυτήν, με την επίδειξη σχετικού πιστοποιητικού.

Αν οι εισαγωγές φθάσουν τις έξι, οι εμβολιασμένοι και οι αναρρώσαντες θα πρέπει να επιδεικνύουν και πρόσφατο διαγνωστικό τεστ, ενώ καθολικός περιορισμός εισόδου θα επιβάλλεται όταν ο δείκτης φθάσει στις εννέα εισαγωγές.

Ενδεικτικά, ο συγκεκριμένος δείκτης βρισκόταν σήμερα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», στο 5,3 για όλη τη χώρα. Στο υψηλότερο επίπεδο βρίσκονται οι εισαγωγές στη Βαυαρία, με 8,65 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών.

Η προσέλευση στον χώρο εργασίας θα γίνεται με την προσκόμιση πρόσφατου αρνητικού τεστ και οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν καθημερινά την κατάσταση όλων των υπαλλήλων τους. Μάλιστα, οι εργοδότες ζητούν πλέον το δικαίωμα να μην καταβάλλουν την αμοιβή, αν κάποιος εργαζόμενος αρνείται να ενημερώσει σχετικά με το αν έχει εμβολιαστεί, αναρρώσει ή υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ.

Οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τους περιορισμούς θα συνεχίσουν να λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση από το κράτος έως τις 22 Μαρτίου 2022, ενώ ειδικά μέτρα θα ληφθούν για την στήριξη των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζόμενων στον καλλιτεχνικό τομέα. Η κρατική βοήθεια είχε προγραμματιστεί να σταματήσει στο τέλος του τρέχοντος έτους.

«Μεγάλο εμβολιαστικό κενό»

«Η Γερμανία βρίσκεται σε αληθινά σοβαρή κατάσταση. Η κατάσταση είναι δραματική. Είναι ο καιρός να δράσουμε», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων η Μέρκελ, και ζήτησε «μια πραγματικά μεγάλη προσπάθεια». Για μία ακόμη φορά, κάλεσε τους αναποφάσιστους να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, τονίζοντας ότι «θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση, αν το εμβολιαστικό κενό δεν ήταν τόσο μεγάλο».

Σε ό,τι αφορά τον ενισχυτικό εμβολιασμό, έθεσε ως στόχο τη χορήγηση 27 εκατομμυρίων αναμνηστικών δόσεων έως τα Χριστούγεννα. Μέχρι τώρα, τον επιπλέον εμβολιασμό έχουν λάβει 4,8 εκατομμύρια άτομα. Μάλιστα, η Μέρκελ πρότεινε οι πολίτες να εμβολιάζονται και στα φαρμακεία και όχι μόνο στα ειδικά κέντρα και στα ιατρεία των οικογενειακών ιατρών, καθώς το προσωπικό στα εμβολιαστικά κέντρα δεν επαρκεί προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες, ενώ και οι γιατροί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...