Σε συμφωνία κατέληξαν η Volkswagen και τα γερμανικά συνδικάτα για περικοπές δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, ένα ακόμη πρόγραμμα «εξυγίανσης» που εφαρμόζεται στον όμιλο για να μειώσει το εργασιακό «κόστος» και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά του.
Βάσει της συμφωνίας, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, η VW θα διατηρήσει λειτουργικά τα 10 γερμανικά εργοστάσιά της και θα επαναφέρει τις συμφωνίες για την «ασφάλεια» των θέσεων εργασίας μέχρι το 2030. Παράλληλα, περίπου 35.000 θέσεις εργασίας θα περικοπούν στη Γερμανία έως το 2030 και η παραγωγή των εργοστασίων θα μειωθεί κατά 700.000 οχήματα.
Η Volkswagen ανακοίνωσε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει εξοικονόμηση 15 δισ. ευρώ ετησίως μεσοπρόθεσμα και πως με την αυτή τη συμφωνία δεν υπάρχει καμία σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη της και στα οικονομικά της στοιχεία το 2024.
Αν και δεν θα υπάρξει άμεσο κλείσιμο των εργοστασίων, η VW ανακοίνωσε ότι εξετάζει διάφορες επιλογές για το εργοστάσιό της στη Δρέσδη, όπου η παραγωγή θα κλείσει μέχρι το τέλος του 2025, και την επαναχρησιμοποίηση του εργοστασίου στο Oσναμπρουκ, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης για αγοραστή του εργοστασίου. Μέρος της παραγωγής θα μεταφερθεί στο Μεξικό.
Το προσωπικό της VW δεν θα λάβει αυξήσεις βάσει συλλογικής σύμβασης μισθών τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενώ ορισμένα μπόνους θα καταργηθούν ή θα μειωθούν.
Η παραγωγή στο εργοστάσιο της VW στο Βόλφσμπουργκ, το μεγαλύτερο εργοστάσιό της, θα μειωθεί σε δύο γραμμές συναρμολόγησης από τέσσερις.
Οι 35.000 μελλοντικές περικοπές θέσεων εργασίας θα αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της VW και θα έρχονται παράλληλα με τη μείωση του δικτύου των γερμανικών εργοστασίων της εταιρείας κατά περισσότερα από 700.000 οχήματα.
Μετά από όλα αυτά οι υπεύθυνοι του επιχειρησιακού συνδικάτου και του συνδικάτου Μετάλλου IG Metall χαιρέτησαν τη συμφωνία ως «χριστουγεννιάτικο θαύμα» επειδή δεν θα υπάρξει άμεσα κλείσιμο εργοστασίων και περικοπές μισθών 10%, όπως είχε αρχικά αναγγείλει η εταιρεία.
Υπενθυμίζεται ότι η Volkswagen βρίσκεται σε συνομιλίες με εκπροσώπους των συνδικάτων από τον Σεπτέμβρη για μέτρα για να ανταγωνιστεί τους κινεζικούς ομίλους και την ελλιπή ζήτηση στην Ευρώπη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ