Γερμανία: Συμφώνησαν για έναρξη διαπραγματεύσεων συγκρότησης κυβέρνησης

Αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για την Καγκελαρία Όλαφ Σολτς
Φώτο Αρχείου / Ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς / Πηγή: SPD

Σε κοινό κείμενο αρχών, με βάση το οποίο ζητούν έγκριση των αρμόδιων οργάνων τους προκειμένου να προχωρήσουν σε επίσημες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία συμφώνησαν σήμερα Παρασκευή οι ηγεσίες των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και του Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Την Κυριακή πρόκειται να πραγματοποιηθεί το «μικρό συνέδριο» των Πρασίνων, που αναμένεται να εγκρίνει τη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις, ενώ το FDP θα απευθυνθεί στα κομματικά όργανα τις επόμενες μέρες. Στο SPD δεν προβλέπεται ανάλογη διαδικασία.

Ο Ολαφ Σολτς, υποψήφιος καγκελάριος με το SPD και υπουργός Οικονομικών στην απερχόμενη κυβέρνηση Μέρκελ, ανέδειξε το συνταξιοδοτικό και την κλιματική αλλαγή ως δύο βασικά σημεία. Όπως είπε, σχεδιάζεται «το μεγαλύτερο εγχείρημα βιομηχανικού εκσυγχρονισμού των τελευταίων 100 ετών».

Η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, τόνισε ότι αποφασιστικής σημασίας υπήρξε η οικοδόμηση μιας «κοινωνικο-οικολογικής οικονομίας της αγοράς». «Φαίνεται εφικτό ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του FDP Κρίστιαν Λίντνερ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...