Γερμανία: Συμφώνησαν στον κυβερνητικό συνασπισμό για το τεράστιο εξοπλιστικό πακέτο

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) κατέληξε σε συμφωνία με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) σχετικά με το τεράστιο πακέτο 100 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, το οποίο είχε εξαγγείλει ο καγκελάριος Ολ. Σολτς λίγες μέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Παρά τις επιμέρους διαφωνίες που εξέφρασαν στελέχη των κομμάτων, την Παρασκευή αναμένεται πως θα ψηφιστεί στη βουλή η σχετική τροποποίηση του Συντάγματος.

Η Πολεμική Αεροπορία της χώρας πρόκειται να λάβει τη «μερίδα του λέοντος» από το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η γερμανική Πολεμική Αεροπορία θα λάβει 40,9 δισ. ευρώ, μεταξύ άλλων για νέα αεροσκάφη Eurofighter και F-35, καθώς και για την κατασκευή ενός δορυφορικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Ποσό 19,3 δισ. ευρώ προορίζονται για το Πολεμικό Ναυτικό, προκειμένου να αποκτήσει νέα πλοία και υποβρύχια.

Επίσης, 16,6 δισ. ευρώ θα δοθούν στον Στρατό, για την ανάπτυξη των νέων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης που θα διαδεχθούν τα πεπαλαιωμένα Marder, μέρος των οποίων θα δοθούν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συμφωνίας που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Όλαφ Σόλτς και επιβεβαίωσε το ελληνικό ΥΠΕΘΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...