Γερμανία: Συνελήφθη επιχειρηματίας ως ύποπτος για εξαγωγές ηλεκτρονικών εξαρτημάτων στη Ρωσία

Η γενική εισαγγελία της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι συνελήφθη ένας Γερμανός πολίτης που είναι και πολίτης της Ρωσίας, ως ύποπτος για εξαγωγές εξαρτημάτων στη Ρωσία που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικό υλικό.

Ο κατηγορούμενος, που αναφέρεται μόνο ως Βάλντεμαρ Β., κατηγορείται ότι παραβίασε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον περασμένο χρόνο, αναφέρει η εισαγγελία σε δήλωσή της.

Ο Βάλντεμαρ Β. βρίσκεται σε προδικαστική διαδικασία από τις 9 Μαρτίου. Στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Μαρτίου 2023, φέρεται ότι είχε εξαγάγει 26 φορές ηλεκτρονικά εξαρτήματα σε ρωσική εταιρεία που έχει σχέση με την παραγωγή στρατιωτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αναγνωριστικών αεροσκαφών Orlan-10.

Η γενική εισαγγελία παρενέβη «λόγω της ιδιαίτερης σημασίας της υπόθεσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Το ένταλμα σύλληψης αντικαθιστά ένα άλλο που είχε εκδοθεί από περιφερειακό δικαστήριο του Μανχάιμ στις 8 Μαρτίου.

Η εταιρεία που ανήκει στον κατηγορούμενο εισήγαγε ηλεκτρονικά εξαρτήματα από τρίτες χώρες στην Γερμανία και στη συνέχεια τα έστελνε σε δύο ρωσικές εταιρείες. Μέσω των εταιρειών αυτών κατέληγαν σε επιχείρηση της αμυντικής βιομηχανίας της Ρωσίας.

Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία οι εξαγωγές προς τη Ρωσία γίνονταν μέσω της Λιθουανίας και του Ντουμπάι. «Για να παρακάμψει τις κυρώσεις της ΕΕ, ο Βάλντεμαρ Β. εισήγαγε γενικά είδη από το εξωτερικό στη Γερμανία και στη συνέχεια τα εξήγαγε στη Ρωσία – εν μέρει μέσω μιας εταιρείας που ήλεγχε στη Βάδη-Βυρτεμβέργη», ανέφερε η εισαγγελία.

Η συνολική αξία των εξαρτημάτων που εξήχθησαν στην Ρωσία έφθασε τα 714.000 ευρώ.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ένας επιχειρηματίας συνελήφθη ως ύποπτος για την παροχή εργαλειομηχανών που χρησιμοποιούνται από ρωσική εταιρεία για την παραγωγή τυφεκίων ελεύθερων σκοπευτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, dpa

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...