Γερμανία: “Φταίνε τα πολλά νοσοκομεία…”

Γαντια-Κορονοϊος

Μέχρι στιγμής το ποσοστό θνησιμότητας στην Γερμανία είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με άλλες χώρες με τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ένας παράγοντας που έχει παίξει ρόλο σε αυτό είναι το πλήθος μονάδων εντατικής θεραπείας στην χώρα. Έχει δύο φορές περισσότερες μονάδες εντατικής θεραπείας κατά κεφαλήν από την Γαλλία και σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες από την Ιταλία ή την Ισπανία.

Ωστόσο ορισμένοι οικονομολόγοι υγείας ισχυρίστηκαν, σε έρευνα πριν το ξέσπασμα του κορονοϊού, ότι η Γερμανία έχει υπερπροσφορά νοσοκομειακών κρεβατιών που είναι ακριβό και περιττό συστήνοντας το κλείσιμο πολλών νοσοκομείων. Παρολ’ αυτά και μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, με την διαπίστωση ότι αυτό βοήθησε στην καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης, εμμένουν στην αρχική τους θέση.

Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι η συγκέντρωση έμπειρου προσωπικού σε λιγότερα νοσοκομεία αντί να διασκορπίζονται σε περισσότερα θα αντιμετώπιζε πιο αποτελεσματικά μια κρίση, όπως αυτή του κορονοϊού. Τόνισε μάλιστα ότι περίπου το ένα τέταρτο των περιπτώσεων που καταφεύγουν στα γερμανικά νοσοκομεία δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε νοσοκομειακή περίθαλψη.

Ούτε λόγος δε γίνεται για πλήρη στελέχωση όλων των νοσοκομείων με έμπειρο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό προκειμένου να παρασχεθεί η κατάλληλη φροντίδα σε κάθε ασθενή. Όπως και ενίσχυση των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας. Αυτό που προτείνεται είναι το κλείσιμο δομών καθώς όλα κρίνονται στην λογική του κόστους-οφέλους. Και βέβαια η καλύτερη αντιμετώπιση μιας πανδημίας που ξεσπά κάθε 100 χρόνια δεν είναι ικανή να αντισταθμίσει την “χασούρα” του κεφαλαίου σε “ήρεμους” καιρούς. Εξάλλου αυτό είναι κάτι που και οι ίδιοι παραδέχονται κυνικά.

Το κυνήγι για το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων πατάει πάνω στην ανθρώπινη ζωή, και δυστυχώς αυτό το βλέπουμε σήμερα με τον πιο τραγικό τρόπο. Εν τέλει αυτό καθορίζει και όποιο μείγμα διαχείρισης ακολουθεί το κάθε κράτος και όχι η ζωή και η υγεία του λαού.

[Πηγή: dw.com]

Δείτε ακόμα...