Γερμανία: Τιμήθηκαν οι κομμουνιστές ηγέτες Λίμπκνεχτ και Λούξεμπουργκ

Στις 10 Γενάρη πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο η διαδήλωση προς τιμήν των ηγετών του Γερμανικού και διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζας Λούξεμπουργκ.

Οι δύο ηγέτες της ομάδας του «Σπάρτακου» και του νεοσύστατου Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας (KPD) δολοφονήθηκαν στυγνά τις μέρες αυτές πριν από 102 χρόνια, αμέσως μετά την κατάπνιξη της επανάστασης των εργατών του Βερολίνου, από παραστρατιωτικές ομάδες, υπό τις εντολές της γερμανικής αστικής τάξης και της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Φρίντριχ Εμπερτ.

Το «παρών» στην πορεία με όλα τα μέτρα προστασίας, μαζί με τις δυνάμεις του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (DKP) και της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας (SDAJ), έδωσαν τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Βερολίνο μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (TKP) και με το σύνθημα: «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών: Για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, κρίσεις, πολέμους και προσφυγιά, για τον Σοσιαλισμό!».

Στη φετινή κινητοποίηση, παρά το ότι είχαν τηρηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα από τους διαδηλωτές, προκλητική ήταν η στάση των αστυνομικών δυνάμεων που προσπάθησαν να εμποδίσουν την πραγματοποίηση της πορείας, ενώ προχώρησαν σε αρκετές συλλήψεις. Η επιμονή των διαδηλωτών για την πραγματοποίηση της πορείας ανάγκασε την αστυνομία, μετά από μιάμιση ώρα καθυστερήσεων, στο τσουχτερό κρύο του Βερολίνου, να υποχωρήσει. Έτσι η πορεία, ξεκινώντας από την κεντρική λεωφόρο του Ανατολικού Βερολίνου Frankfurter Allee, προέκταση της ιστορικής Karl Marx Allee, κατέληξε στο μνημείο – νεκροταφείο δεκάδων προσωπικοτήτων του γερμανικού και διεθνούς εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, των νεκρών της Επανάστασης του Νοέμβρη 1918, των Διεθνών Ταξιαρχιών και της πάλης ενάντια στο φασισμό. Εκεί πλήθος κόσμου απέτισε φόρο τιμής με κόκκινα γαρίφαλα, διατρανώνοντας ότι ο Καρλ και η Ρόζα δείχνουν τον δρόμο για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης.

Να σημειωθεί ότι πριν τρεις μέρες το κόμμα «Die Linke» ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην πορεία και θα διοργανώσει «σιωπηρή εκδήλωση τιμής» τον Μάρτη, όταν τελειώσει η πανδημία…

Πηγή: Ριζοσπάστης

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...