Γερμανία: Βασικοί άξονες της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης

Καγκελάριος της Γερμανίας και υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για την Καγκελαρία Όλαφ Σολτς
Φώτο Αρχείου / Ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς / Πηγή: SPD

Οι βασικοί άξονες της πολιτικής της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη Γερμανία, καθώς και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα βασικά υπουργεία, ανακοινώθηκαν χθες από τους εκπροσώπους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Όπως αναμενόταν με βάση το κείμενο των διερευνητικών επαφών, η κυβερνητική συμφωνία δίνει έμφαση σε μεγάλες κρατικές και ιδιωτικές επενδύσεις σε υποδομές, «πράσινη» Ενέργεια, νέες τεχνολογίες, που ιεραρχούνται ως πεδία κερδοφορίας από τα γερμανικά μονοπώλια και αποτελούν βασικά μέτωπα του παγκόσμιου ανταγωνισμού με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Η χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης θα βρίσκεται στο 3,5% του ΑΕΠ, μεταξύ άλλων και για να προωθηθεί η ανάπτυξη μιας «κλιματικά ουδέτερης βιομηχανίας». Για να επιτευχθεί «κλιματική ουδετερότητα» «το αργότερο έως το 2045», οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει επίσης να επεκταθούν μαζικά και να δημιουργηθεί μια «πρωταρχική αγορά για την ηλεκτροκίνηση».

Ψίχουλα για τους εργαζόμενους

Την ίδια ώρα, για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους επιβεβαιώνεται η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, με ψίχουλα ή νέες περικοπές, παρά την τεράστια καπιταλιστική ανάπτυξη στην ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ.

Ενδεικτικά, τα διαβόητα εξευτελιστικά επιδόματα «Χαρτζ 4» (που είχαν θεσπιστεί επί συγκυβέρνησης SPD – Πρασίνων με καγκελάριο τον Γκ. Σρέντερ) μετονομάζονται σε «Επίδομα Πολιτών», ενώ εισάγεται και ένα Βασικό Επίδομα Τέκνων, χωρίς να διευκρινίζονται μέχρι στιγμής το ύψος του, οι όροι και οι προϋποθέσεις.

Το ελάχιστο ωρομίσθιο θα αυξηθεί στα 12 ευρώ μεικτά από περίπου 9,60 σήμερα. Ακόμα και από αυτό ωστόσο εξαιρούνται εκατομμύρια εργαζόμενοι, ενώ οι εργοδότες μπορούν να μειώσουν τις ώρες που απασχολούν τους εργαζόμενους, αξιοποιώντας ένα τεράστιο «οπλοστάσιο» «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων που προβλέπουν μισθούς πείνας.

Το λεγόμενο «φρένο ενοικίου» διατηρείται έως το 2029 και προβλέπει αύξηση ενοικίων ως και 11% τα επόμενα τρία χρόνια… Επίσης, η νέα γερμανική κυβέρνηση θα προωθήσει την κατασκευή κατοικιών, με 400.000 νέα διαμερίσματα ετησίως, τα 100.000 από τα οποία με δημόσιες επενδύσεις.

Επίσης, θα επιτραπεί η πώληση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς σε αδειοδοτημένα καταστήματα, ώστε να προωθηθεί παραπέρα η ναρκω-κουλτούρα και κράτος και μονοπώλια να έχουν μερίδιο από την «πίτα» του παγκόσμιου ναρκεμπορίου.

«Τυπικά» δεν ανακοινώνεται μείωση συντάξεων ούτε αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ωστόσο εισάγεται η λεγόμενη «μετοχική σύνταξη», κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς το κεφαλοποιητικό σύστημα Ασφάλισης. Μέρος των εισφορών θα επενδύεται «σε μακροπρόθεσμα συνταξιοδοτικά προγράμματα» από ανεξάρτητο φορέα δημοσίου δικαίου.

Ο Ολαφ Σολτς νέος καγκελάριος

Μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας ο σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς, που ήταν αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης, θα αντικαταστήσει την Άγγελα Μέρκελ στην καγκελαρία.

Στη διανομή των υπουργείων, υπουργός Εξωτερικών θα οριστεί η υποψήφια των Πρασίνων για την καγκελαρία, Αναλένα Μπέρμποκ, ενώ ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, αναλαμβάνει το νέο υπερ-υπουργείο Οικονομίας και Κλίματος. Επίσης, οι Πράσινοι παίρνουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Προστασίας των Καταναλωτών, Οικογένειας, Γεωργίας.

Υπουργός Οικονομικών αναμένεται να οριστεί ο αρχηγός του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες λαμβάνουν τα υπουργεία Εσωτερικών, Άμυνας, Κατοικίας και Ανοικοδόμησης, Εργασίας, Υγείας, Οικονομικής Συνεργασίας.

Στους Φιλελεύθερους πηγαίνουν τα υπουργεία Μεταφορών, Δικαιοσύνης, Εκπαίδευσης και Έρευνας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...