Γερμανία: Ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές

Ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Πράσινοι και Φιλελεύθεροι (FDP) είχαν σήμερα την πρώτη τους συνάντηση. Θα προχωρήσουν σε μεταξύ τους συνομιλίες για άμβλυνση των διαφορών τους, προτού ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές και των τριών κομμάτων.

Ορισμένες από τις διαφορές αφορούν π.χ. στην φορολογική πολιτική με το FDP να ζητά μείωση της φορολογίας των εισοδημάτων και των επιχειρήσεων, ενώ οι Πράσινοι θέλουν αύξηση της φορολογίας για «υψηλά εισοδήματα», με το επιχείρημα ότι το κράτος πρέπει να έχει έσοδα για να χρηματοδοτήσει μαζικές επενδύσεις σε υποδομές, πράσινη ανάπτυξη, ενεργειακή μετάβαση, νέες τεχνολογίες κλπ.

Επίσης Πράσινοι και SPD εμφανίζονται πιο ελαστικοί στο «φρένο χρέους» που έχει η Γερμανία, για να χρηματοδοτηθούν (με κρατικό δανεισμό) μεγάλες επενδύσεις, ενώ το FDP υποστηρίζει την αυστηρή τήρησή του, που βοηθά τη Γερμανία να δανείζεται με χαμηλότερο επιτόκιο.Το βέβαιο είναι πως τα δυο κόμματα – όπως και το SPD – συμφωνούν στις παραπάνω προτεραιότητες με στόχο να ενισχυθεί η θέση της Γερμανίας στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ και ο γενικός γραμματέας, Φόλκερ Βίσινγκ, και οι δυο συμπρόεδροι των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ, ενώ την Παρασκευή θα συνεχιστούν οι προκαταρκτικές διερευνητικές με διευρυμένο σχήμα και περιεχόμενο.

Στη συνέχεια, οι Φιλελεύθεροι θα συναντηθούν το Σάββατο με τους Χριστιανοδημοκράτες (παρότι ήρθαν δεύτεροι) και την Κυριακή με τους Σοσιαλδημοκράτες. Οι Πράσινοι θα έχουν συνομιλίες με τους Σοσιαλδημοκράτες την Κυριακή.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...