Γερμανία: Υπέρ της παράδοσης βαρέων όπλων στην Ουκρανία ο υπ. Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ

Ρόμπερτ Χάμπεκ

Ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ ζήτησε εκ νέου την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, αναγνωρίζοντας πάντως ταυτόχρονα ότι το ζήτημα είναι λεπτό καθώς γεννά το ερώτημα εάν κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε εμπλοκή της Γερμανίας στον πόλεμο.

Κατά το διεθνές δίκαιο, «η υποστήριξη μιας χώρας που υπομένει επιθετικό πόλεμο δεν συνιστά ενεργή είσοδο στον πόλεμο», δήλωσε χθες Κυριακή το βράδυ ο κ. Χάμπεκ στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν όμως σίγουρα δεν θα συμβουλευτεί κάποιο εγχειρίδιο του διεθνούς δικαίου πριν διαπράξει την επόμενη πράξη της παραφροσύνης του», συνέχισε ο υπουργός κρίνοντας ότι «έχουμε καλούς λόγους να αμφιβάλλουμε για το εάν ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν θα τηρήσει τον νόμο».

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη «κόκκινη ζώνη» και ζήτησε προσεκτική αλλά αποφασιστική εξέταση του ζητήματος. Αναφερόμενος στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος επικρίνεται ως ιδιαίτερα διστακτικός, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε ότι η Γερμανία «δεν πρέπει να μείνει αδρανής από φόβο και παράλυση ενώπιον μιας απειλής του Πούτιν».

Την επόμενη εβδομάδα το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει σχετικά με την προμήθεια βαρέων όπλων στην Ουκρανία, με την Χριστιανική Ένωση (CDU/ CSU) να απειλεί να καταθέσει δική της πρόταση για το θέμα. «Ελπίζω η Bundestag να μην χωριστεί σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Θα προτιμούσα η Βουλή να αποφασίσει ενωμένη και ομόφωνα», υπογράμμισε ο πολιτικός των Πρασίνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...