Γερμανικές αντιδράσεις σε αμερικανικές κυρώσεις για τον «Nord Stream 2»

Γερμανία
Πηγή : Eurokinissi

Η γερμανική κυβέρνηση αντέδρασε στα σχέδια των ΗΠΑ να διευρύνουν τις κυρώσεις που επιβάλλουν ενάντια στον υπό κατασκευή αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου «Nord Stream 2», ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με τη γερμανική αγορά.

«Οι νέες κυρώσεις θα αποτελούσαν σοβαρή ανάμειξη στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και στην εθνική κυριαρχία των χωρών – μελών της ΕΕ», αναφέρει το γερμανικό ΥΠΕΞ σχολιάζοντας το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσαν Αμερικανοί γερουσιαστές. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δίνεται η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε εταιρείες με πλοία για άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με το έργο του αγωγού, π.χ. σκάφη που συμμετέχουν στη διάνοιξη υποθαλάσσιων τάφρων για την εγκατάσταση των σωληνώσεων.

Το Δεκέμβρη του 2019 οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες με πλοία που εγκαθιστούν τις σωληνώσεις στη Βαλτική Θάλασσα, κίνηση που καθυστέρησε την ολοκλήρωση του αγωγού, ο οποίος βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Ο ανταγωνισμός και οι αντιθέσεις συμφερόντων επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα ενέργειας αυξάνονται, πολύ περισσότερο όταν στα έργα αυτά υπάρχει συμμετοχή της Ρωσίας, σε αντίθεση των αμερικανικών μονοπωλίων.

ag

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...