Γερμανικός τύπος: 100 ευρωβουλευτές ζητούν διαλεύκανση των γεγονότων στον Έβρο

Γερμανία, Βερολίνο, Δημαρχείο
Γερμανία, Βερολίνο, Δημαρχείο / Πηγή: Eurokinissi

Süddeutsche Zeitung

Όπως γράφει η εφημερίδα, μετά τα δημοσιεύματα για πυροβολισμούς εναντίον μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα, 100 ευρωβουλευτές ζητούν από την Κομισιόν με επιστολή τους να ερευνήσει διεξοδικά τα όσα συνέβησαν. «Εάν ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε η Κομισιόν δεν αντιδρούσαν στις κατηγορίες θα ήταν μια περίπτωση ατιμωρησίας, την οποία η ΕΕ δεν μπορεί να ανεχθεί», γράφουν Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι βουλευτές στην επιστολή τους. Διεθνής ομάδα δημοσιογράφων προχώρησε στην αναπαράσταση των γεγονότων στις αρχές Μαρτίου και σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν, Έλληνες συνοριοφύλακες φέρονται να πυροβόλησαν εναντίον μεταναστών. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και εφτά τραυματίστηκαν. Το ζήτημα στη Γερμανία ανέδειξε το Spiegel, που αναφέρθηκε πρώτη στο γεγονός.

Στο δημοσίευμα της η εφημερίδα συνεχίζει ότι εκπρόσωπος της εξέφρασε την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δημοσιεύματα και ανακοίνωσε ότι η υπέρμετρη βία δεν είναι αποδεκτή. Ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές να ερευνήσουν το συμβάν και να ενημερώσουν την Κομισιόν. Η ελληνική πλευρά αρνείται τις κατηγορίες, αφού ήδη από το Μάρτιο αμφισβήτησε τους πυροβολισμούς, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της κυβέρνησης ενώ συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις. Η Αθήνα κάνει λόγο για εκστρατεία παραπληροφόρησης από την πλευρά της Τουρκίας. Σημειώνει ότι είναι αδιαμφισβήτητο ότι η τουρκική κυβέρνηση τον Μάρτιο χρησιμοποίησε μετανάστες για να θέσει ανοιχτά την Ελλάδα υπό πίεση. 

Handelsblatt

Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Έκκληση για περισσότερη αλληλεγγύη στην ΕΕ». Σχετικά η εφημερίδα γράφει ότι οι επιχειρηματικές ενώσεις των τριών ιδρυτικών κρατών της ΕΕ, Ιταλίας, Γαλλίας και Γερμανίας, προειδοποιούν σε κοινή δήλωσή τους «για ασύμμετρες ζημίες χωρίς προηγούμενο για την οικονομία και την κοινωνία» εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού. Η συμμαχία ζητά ‘μια δημόσια υποστήριξη άγνωστου βαθμού για εποχή ειρήνης’. Η αντίδραση της ΕΕ θα πρέπει κατά τη γνώμη τους ‘να ξεπεράσει τα μέχρι σήμερα γνωστά όρια’, όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), του ιταλικού Confinidustria και του γαλλικού Medef. H κοινή πρωτοβουλία των τριών ενώσεων είναι περίεργη διότι τα οικονομικοπολιτικά συμφέροντα των κυβερνήσεων των τριών χωρών διαφέρουν σε πολλά σημεία. Πχ η Ιταλία ζητεί μια κοινή ανάληψη χρεών κάτι που η Γερμανία αρνείται.

Στη συνέχεια το άρθρο σημειώνει ότι οι οικονομικές ενώσεις θέλουν να στείλουν ένα κοινό μήνυμα στους πολιτικούς με το αίτημα ότι η ΕΕ χρειάζεται περισσότερα οικονομικά μέσα, για να μπορέσει να στηρίξει μακροπρόθεσμα τις επιχειρήσεις στην προσπάθεια εξυγίανσής τους. Ένα ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να στηρίξει αυτά τα επιπρόσθετα μέτρα και να εξασφαλίσει τους ίδιους όρους ανταγωνισμού μέσα στην ΕΕ. Οι βιομηχανικές ενώσεις θεωρούν πως είναι απαραίτητο ένα σημαντικά μεγάλο ποσό.

Η εφημερίδα συνεχίζει σημειώνοντας ότι στο έγγραφο δε γίνεται κουβέντα για τα κορωνοομόλογα, δηλαδή την από κοινού ανάληψη χρεών για την αντιμετώπιση της κρίσης, με τα οποία όλα τα κράτη επωμίζονται κοινή ευθύνη για την αποπληρωμή των τόκων και του κεφαλαίου. Αυτό που η εφημερίδα έμαθε από βιομηχανικούς κύκλους, είναι ότι οι ενώσεις δεν ήθελαν να εμπλακούν σε αντιπαραθέσεις διότι αυτό το οικονομικό εργαλείο έχει μπει στον πάγο από τις κυβερνήσεις. Οι τρεις ενώσεις ζητούν δάνεια από τις επενδυτικές τράπεζες EIB, InvestEU καθώς και τη διεύρυνση παρόμοιων προγραμμάτων, για να διατεθούν χρήματα σε ιδιωτικές επενδύσεις και να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις. Είναι απαραίτητο για την αναγέννηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και για να καταστεί η βιομηχανία βιώσιμη απέναντι στην κρίση.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...